Igaunijā elektroniskās cigaretes grib pārdot aptiekā (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ramseymohsen, CC BY-NC-SA 2.0

Igaunijas Farmaceitu savienība paziņojusi, ka elektroniskās cigaretes būtu jāuzskata par medikamentu un jāpārdod tikai aptiekās, vēsta laikraksts «Postimees».

«Šādiem produktiem jāiegūst pārdošanas un mārketinga atļauja atbilstoši noteikumiem, kas attiecas uz medikamentiem,» norāda savienības valdes locekle Kristīna Sepa. Viņa piebilda, ka e-cigarešu klasificēšana par medikamentu ir Igaunijas Medikamentu valsts aģentūras ziņā un tās lēmums jautājumā par e-cigaretēm ir pareizs un cilvēku veselības aizsardzības interesēs.

Laikraksts «Eesti Päevaleht» ceturtdien vēstīja, ka Igaunijas Medikamentu valsts aģentūra mēģina samazināt e-cigarešu biznesu un tajās lietoto nikotīna šķīdumu vērtē kā aktīvu medikamentu sastāvdaļu. Šāda nostāja ir arī Pasaules Veselības organizācijai (WHO), kas rūpnieciski ražotu nikotīnu ir klasificējusi kā aktīvu medikamentu sastāvdaļu, kas tiek lietota nikotīna atkarības ārstēšanā.

Igaunijā pirmā tiesas cīņa starp Igaunijas Medikamentu valsts aģentūru un e-cigarešu kompāniju «Zandera Ltd» noslēdzās ar cigarešu firmas uzvaru, tomēr diskusijas šajos jautājumos turpinās. Par tiesas prāvas iemeslu kalpoja Igaunijas Medikamentu valsts aģentūras pagājušā gada 10.augusta lēmums «Zandera Ltd» produktus «E-Lites Light 1.6 percent», «E-Lites Menthol 1.6 percent» un «E-lites Regular 2.4 percent» uzskatīt par medikamentiem, jo nikotīna šķīdums kapsulās ir aktīva medicīniska komponente, kuras lietošanai ir efekts, kas raksturīgs medikamentiem.

Iespējamā kaitējuma veselībai dēļ Igaunijas Medikamentu valsts aģentūra nav atļāvusi Igaunijā pārdot e-cigaretes ar augstu nikotīna saturu, norādīja aģentūras jurists Andruss Varki.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu