Cer, ka jau nākamgad no parādiem varēs atbrīvoties īsākā laikā (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas kredītņēmēju apvienība (LAKRA) cer, ka jau no nākamā gada stāsies spēkā kompromisa variants par fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu.

LAKRA norāda, ka Saeimas Tautsaimniecības komisijā jau vairakkārt ticis lemts par fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu. Lai gan sākotnējais priekšlikums, par procesa termiņa samazināšanu uz pusotru gadu visiem, netika atbalstīts, rudenī tiks izskatīts kompromisa variants, kas varētu stāties spēkā ar nākamā gada 1.janvāri.

18.jūnijā izskatīts priekšlikums par fiziskās personas maksātnespējas procesa termiņa samazināšanu visiem maksātnespējīgajiem uz 1,5 gadiem. Sēdē šis priekšlikums neguva atbalstu, tāpēc grozījumu izskatīšana ir pārcelta uz rudeni.

«Pašreiz likums nosaka, ka maksātnespējas procesu var iziet divu līdz četru gadu laikā. Grozījumu mērķis ir atvieglot šo procesu un padarīt maksātnespējīgajiem pieejamāku. Rudenī atkārtotajā sēdē tiks izskatīts kompromisa variants par procesa termiņa samazināšanu par vienu gadu visiem. Tas nozīmē, ka tie, kam parādsaistības ir līdz 100 000 latu, process ilgs 1,5 gadus, bet tie, kam parādsaistības ir virs 100 000 latu, kopējais procesa ilgums būs trīs gadi līdzšinējo četru gadu vietā,» teic LAKRA valdes loceklis Jānis Āboliņš.

Šobrīd, uzsākot maksātnespējas procesu, minimālās izmaksas ir valsts nodeva 55 latu, vienreizējā atlīdzība maksātnespējas procesa administratoram 400 latu un minimālais ik mēneša maksājums 66,6 latu apmērā.

Āboliņš aicina ņemt vērā, ka valdība ir vienojusies pēc jaunā gada palielināt minimālo mēneša algu uz 225 latiem. Līdz ar to mainīsies arī daļa maksātnespējas procesa izmaksu – atlīdzība maksātnespējas procesa administratoram būs 450 latu, bet ikmēneša minimālais maksājums 75 latu apmērā.

Lai gan plānots, ka grozījumi stāsies spēkā ar jauno gadu, tomēr pārejas noteikumi paredz, ka termiņa samazinājums attieksies arī uz personām, kuras jau ir un būs paspējušas uzsākt maksātnespējas procesu līdz 2014.gada 1.janvārim.

Kopš 2010.gada 1.novembra, kad stājās spēkā šī brīža Maksātnespējas likums, pilnībā no parādiem veiksmīgi atbrīvojušās jau vairāk nekā 20 personas. Šo procesu izmanto arī ārzemēs dzīvojošie latvieši, lai, atgriežoties Latvijā, parādsaistības būtu nokārtotas, un varētu turpināt dzīvi bez raizēm.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu