Noskaidrots, kādu iespaidu uz dabu atstāj pasažieru lidojumi (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Defence Images, CC BY-NC 2.0

Divi lidojumi gadā globālo sasilšanu veicina tikpat lielā mērā kā regulāra braukšana ar automašīnu tikpat ilgā laika posmā, noskaidrots jaunā pētījumā.

Pētījumā tika iesaistīti 50 000 vācu mājsaimniecību.

Zinātnieki no Starptautiskā Sistēmu analīzes institūta (IIASA) un Norvēģijas Starptautiskā klimata un vides izpētes centra (CICERO) aprēķināja, kādu iespaidu uz dabu atstāj pasažieru lidojumi 500 līdz 1000 kilometru attālumā, kas ir raksturīgi biznesa vai atpūtas ceļojumiem.

«Braukšana lielā mašīnā klimatam var būt tikpat postoša kā lidošana ar lidmašīnu, savukārt brauciens nelielā mašīnā ar trim pasažieriem nav sliktāks par pārvietošanos ar vilcienu,» sacīja Jenss Borkens-Klēfelds no IIASA.

Zinātnieki noskaidroja, ka visnegatīvākais iespaids uz klimatu ir lidojumiem ar lidmašīnu, jo tie veicina spalvu mākoņu veidošanos. «Nepārtrauktā jauno mākoņu veidošanās noved pie gandrīz divas reizes lielākas sasilšanas nekā oglekļa dioksīds,» skaidroja CICERO pārstāvis Borgars Amāss.

Pētījuma rezultāti ir attiecināmi arī uz citām valstīm. Aptauja Austrijā būtu sniegusi tādus pašus rezultātus, uzskata zinātnieki.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu