Izvarotājs no Latvijas apstrīd lēmumu izraidīt viņu no Īrijas (33)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: infomatique, CC BY-SA 2.0

Īrijā notiesāts izvarotājs no Latvijas Augstākajā tiesā apstrīdējis lēmumu izsūtīt viņu no valsts pēc cietumsoda izciešanas, ziņo laikraksts «The Irish Times».

Pašlaik 32 gadus vecais Latvijas valstspiederīgais Deniss Kovaļenko 2006.gadā tika notiesāts par amerikāņu studentes izvarošanu Golvejā 2004.gada Valentīndienas naktī, vēsta «Baltic Ireland».

Kovaļenko prasībā tiesā norāda, ka Tieslietu ministrijas lēmums viņu izraidīt ir netaisnīgs un tā rezultātā tiek pārkāptas viņa un viņa ģimenes tiesības saskaņā ar Eiropas Savienības Pamattiesību hartu. Vīrietis apgalvo, ka viņam kā Eiropas Savienības pilsonim ir tiesības uzturēties Īrijā.

Kovaļenko savu upuri satika 2004.gada 14.februāra naktī Golvejas centrā. Sākotnēji viņš sievietei izrādījis savu uzmanību, naktī pie ielas pārdevēja nopērkot viņai rozi, taču vēlāk viņš sievieti ielas malā izvaroja.

Kovaļenko tiesā noliedza savu vainu izvarošanā un apgalvoja, ka sieviete labprātīgi bija piekritusi dzimumsakaram. Tomēr Īrijas tiesas zvērinātie atzina viņu par vainīgu, un tiesa viņam piesprieda septiņu gadu cietumsodu. Tāpat Kovaļenko ar tiesas lēmumu tika iekļauts seksuālo noziedznieku reģistrā.

Pēc soda izciešanas un atbrīvošanas no cietuma Kovaļenko atgriezās Golvejā, kur dzīvo viņa ģimenes locekļi.

Iesniegumā Augstākajai tiesai jēkabpilietis Kovaļenko apgalvo, ka izraidīšanas rīkojums viņam tika izsniegts šī gada 17.jūnijā un nākamajā dienā viņš no valsts tika izraidīts.

Apsūdzētā advokāts tiesā sacīja, ka viņa klients agrāk šajā gadā bija informēts par tieslietu ministra lēmumu izsūtīt viņu no Īrijas un aizliegt iebraukt valstī nākamos 10 gadus, bet viņa klienta advokāti lūdza pārskatīt šo lēmumu.

Tomēr Kovaļenko saņēma rīkojumu 17.jūnijā plkst.21.30 ierasties tuvējā policijas iecirknī, ko viņš arī izdarīja. Tad viņš pirmo reizi tika informēts, ka tiek nosūtīts atpakaļ uz Latviju.

Nākamajā rītā Kovaļenko tika nogādāts Dublinā un iesēdināts lidmašīnā uz Frankfurti, Vācijā. Frankfurtē vīrieti sagaidīja vācu policisti un nosūtīja tālāk uz Latviju.

Advokāts tiesā norādīja, ka viņa klients tika iesēdināts lidmašīnā, pirms saņēma oficiālu lēmumu par izraidīšanas un iebraukšanas aizlieguma pārskatīšanu.

Valsts lēmums, kas nosaka, ka Kovaļenko nav tiesību uz pastāvīgu dzīvesvietu Īrijā, esot pretrunā gan ar konstitucionālajām tiesībām un taisnīgumu, gan arī Eiropas Savienības tiesību aktiem, piebilda advokāts.

Savā prasībā pret tieslietu ministru, policijas vadību, Īriju un ģenerālprokuroru Kovaļenko pieprasa anulēt lēmumu izraidīt viņu no valsts.

Viņš arī pieprasa, lai valsts atzīst, ka lēmums par viņa izraidīšanu apzināti un mērķtiecīgi pārkāpj viņa tiesības uz konstitucionālo un dabisko taisnīgumu, kā arī uz taisnīgām juridiskām procedūrām.

Kovaļenko lietas izskatīšana Īrijas Augstākajā tiesā paredzēta oktobrī.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu