Kozlovskis asi reaģē uz Timrota paziņojumu (455)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (Reformu partija) uzskata, ka pirms 1.septembra, kad skolās atgriežas bērni, atkal aktualizēt diskusiju par atļautā ātruma palielināšanu ir bezatbildīgi, aģentūrai BNS pavēstīja Kozlovska preses sekretāre Daiga Holma.

Tāpēc Iekšlietu ministrija aicina sabiedrības locekļus, kuri popularizē pieļaujamā braukšanas ātruma palielināšanas nepieciešamību akcijas «Fotoradari 15+» ietvaros, apzināties savas rīcības sekas.

«Mums ir svarīgi, lai uz ceļiem nenotiek avārijas un uz ātruma pārkāpēju rēķina netiek izdzēstas cilvēku dzīvības, tāpēc pirms 1.septembra, kad skolās atgriežas bērni, atkal aktualizēt diskusiju par atļautā ātruma palielināšanu ir bezatbildīgi,» norāda Kozlovskis.

TV raidījuma «Zebra» veidotājs un iniciatīvas «Fotoradari 15+» autors Pauls Timrots medijiem izplatītajā paziņojumā norādījis, ka IeM ignorē 11 805 Latvijas iedzīvotāju izteikto viedokli, kuri parakstījuši kolektīvo iesniegumu par kārtību, kā jādarbojas fotoradariem, un ministrija valdībai piedāvā pārāk vispārīgu Ministru kabineta noteikumu projektu par fotoradaru izmantošanas principiem.

Savukārt ministrija skaidro, ka tā ir ņēmuši vērā iedzīvotāju ieteikumus un Ministru kabineta noteikumu projektā «Tehnisko līdzekļu (fotoiekārtu vai videoiekārtu) izmantošanas kārtība», kuru pagājušajā nedēļā izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē, Valsts policijai un Ceļu satiksmes drošības direkcijai jau tiek paredzētas tiesības noteikt fotoradara darbības nosacījumus.

Tas nozīmē, ka uzstādot atļautā braukšanas ātruma kontroles mērierīci, tajā tiktu ieprogrammēta transportlīdzekļu braukšanas ātruma zemākā fiksējamā robeža.

Piemēram, pārskatāmos ceļa posmos un labvēlīgos laika apstākļos ātruma zemākā fiksējamā robeža varētu būt augstāka, savukārt pie skolām, bīstamos ceļa posmos vai sliktos laika apstākļos radars pārkāpumu fiksētu maksimāli tuvāk pieļaujamajai robežai. Šāds risinājums dos iespēju elastīgāk pielāgoties mainīgajiem ceļu satiksmes drošību ietekmējošajiem apstākļiem.

Iekšlietu ministrija arī uzskata, ka ar normatīvo aktu nebūtu nosakāms slieksnis, pie kura ar tehnisko līdzekli tiek fiksēts atļautā braukšanas ātruma pārkāpums un, kurš ir lielāks nekā normatīvajos aktos noteiktais atļautais braukšanas ātrums.

Ministrija skaidro, ka tā noteikšana normatīvajos aktos liegtu samazināt slieksni situācijās, kad augstāka riska dēļ ir būtiski maksimāli precīzi kontrolēt atļautā braukšanas ātruma ievērošanu. Piemēram, rudens un ziemas sezonā, rītos un vakaros, kad vēl ir tumšs vai ir krēsla un ceļi ir slapji, ceļa redzamība ir ievērojami apgrūtināta. Arī apdzīvotās vietās, īpaši pirms gājēju pārejām, būtu būtiski kontrolēt atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu robežā līdz 15 kilometriem stundā.

Iekšlietu ministrija atgādina, ka iniciatīvu «Fotoradari 15+» arī Saeimas deputāti Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēdē šī gada aprīlī vērtēja piesardzīgi, jo vietās, kur braukšanās ātrums ir neliels, piemēram pie skolām, atļautā ātruma palielinājums par 15kilemotri stundā ir būtisks un var radīt apdraudējumu.

Valsts policija jau vairākkārt norādījusi, ka šīs «Fotoradari 15+» iniciatīvas atbalstīšana, slēptā veidā paaugstina atļauto braukšanas ātrumu.

Jau vēstīts, ka Izskatot Iekšlietu ministrijas sagatavoto projektu, valdība otrdien nolēma ik gadu līdz 2017.gadam iegādāties un uzstādīt 20 fotoradaru, par ko būs atbildīga Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), bet neapstiprināja radaru peļņas un budžeta sadali, kā arī to, kādus fotoradarus ieviesīs.

Pašlaik Valsts policijas rīcībā ir 2008.gadā iegādātie četri pārvietojamie tehniskie līdzekļi – fotoradari, kas iegādāti kopumā par 139,5 tūkstošiem latu. Šajā summā ietilpa tehniskie līdzekļi un to aprīkojums, fotoradaru garantijas saistību izpilde, nepieciešamās programmatūras izstrāde un Valsts policijas darbinieku apmācība.

Komentāri (455)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu