Foto: Šurp gladiolas! Uz skolu! Es būšu teicamnieks... (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par tuvojošos rudeni vēsta dārzus šobrīd daiļojošās dālijas un gladiolas. Drīz redzēsim skolas bērnus ar šo ziedu pušķiem mērojot ceļu uz pirmo skolas dienu. Pagaidām varam priecēt acis gladiolu izstādē Dabas muzejā.

Latvijas Dabas muzejā no 14.augusta līdz 18.augustam izstādē «Gladiolas 2013» būs apskatāmas vairāk nekā 150 dažādas ziedu šķirnes, un tiks atzīmēta 90 gadu jubileja vienam no ievērojamākajiem ziedu selekcionāriem Latvijā - Jānim Dipānam. Izstāde tapusi sadarbībā ar Latvijas Gladiolu un īrisu biedrību.

Gladiolas (no sengrieķu valodas pamazināmā formā - zobens) pasaulē mēdz saukt par zobenlilijām un dažviet arī par kukurūzas lilijām, tomēr Latvijā šie ziedi daudziem saistīsies ar rudens tuvošanos un skolu, kad iespaidīgā izmēra augus rokās nes satrauktie mācīties gribētāji.

Lai ari savvaļā gladiolu sugas ir ar maziem ziediņiem, gadsimtu ilgā selekcijas procesā, šīs puķes ir ieguvušas apbrīnojami lielus izmērus un interesantus krāsu un formu risinājumus. Pirmās ziņas par gladiolu selekciju Latvijā rodamas 30-tajos gados, savukārt visilgāk jaunu šķirņu veidošanā darbojas J.Dipāns, kurš joprojām ir aktīvs selekcionārs, nenogurstoši piedalās izstādēs un šogad svin savu 90-to dzimšanas dienu. J.Dipāns ar puķkopību nodarbojas jau 50 gadus un ir viens no vecākajiem šobrīd aktīvajiem selekcionāriem Latvijā. Jau kopš 1983. gada mūs visus priecē jubilāra izveidotās pirmās gladiolu šķirnes; kopumā to ir vairāk nekā 40, populārākās no kurām - «Sarkanā Burve», «Sandra», «Liesmiņa», «Senjorita», «Nakts Tango».

Latvijas Dabas muzejā būs aplūkojamas vairāk nekā 150 dažādas gladiolu šķirnes. Ar ziediem no savām kolekcijām izstādē piedalīsies audzētāji - Juris Bāze, Laimonis Zaķis, Visvaldis Viņķelis, Aija Stūrīte, Ancānu ģimene, Raimonds Cīrulis, Raimonds Puriņš, Ērika Ozere un citi. Lai arī pēdējos gados izstādēs dominē vietējās selekcijas šķirnes, šoreiz apmeklētāji varēs iepazīties arī ar ASV, Krievijas, Čehijas un Slovākijas selekcionāru devumu no mūsu audzētāju kolekcijām.

Izstādes laikā varēs saņemt lietpratēju konsultācijas par gladiolu audzēšanu.

Latvijas Dabas muzeja 2. stāva izstāžu zālē.

Izstādes darba laiks:

  • T. - no 12:00 līdz 17:00
  • C. - no 10:00 līdz 19:00
  • Pk., S., Sv. - no 10:00 līdz 17:00

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā - Rīgā, K. Barona ielā 4!

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu