Kā ārstēt muguras sāpes grūtniecības laikā (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

«Muguras sāpēm grūtniecības laikā ir vairāki iemesli – gan vēdera muskuļu izstiepšanās, ķermeņa masas palielināšanās, paaugstināta progesterona jeb relaksējošā hormona koncentrācija, gan muguras izliekuma izmaiņas. Tāpat sāpes var izraisīt iepriekš piedzīvotas mugurkaula traumas,» stāsta Veselības centra 4 filiāles Bērnu veselības centrs fizioterapeite Lolita Keberga. Eksperte plašāk par muguras sāpju iemesliem grūtniecības laikā stāstīs, kā arī padomos, kā ar tām cīnīties dalīsies ceturtdien, 29. augustā no plkst. 11:00 līdz 13:00 tirdzniecības centra «Domina Shopping» bezmaksas seminārā «Gaidību 4diena».

Kadvisbiežāk parādās muguras sāpes?

Visbiežāk muguras sāpes saasinās ap 20.grūtniecības nedēļu. Tās var būt īslaicīgas, bet var turpināties visu grūtniecības laiku un arī pat pusotru mēnesi pēc dzemdībām.Līdz brīdim, kad hormonālais līmenis sievietes organismā atgriežas sākotnējā līmenī un iegurņa saites, kā arī muskuļi atgūst tonusu. Nereti ar pēcdzemdību muguras sāpēm saskaras māmiņas, kuru dzemdības notikušas ar ķeizargrieziena palīdzību. Jo operācijas laikā tiek traumēti vēdera priekšējās sienas muskuļi, kas pilda stājas noturēšanas funkciju, radot papildus slodzi mugurai.

Kā samazināt muguras sāpes?

Muguras sāpes var samazināt, rūpīgi pārdomājot aktivitātes un izvairoties no tām, kas rada papildu slodzi mugurkaulam. Piemēram, ja gaidāma ilgstoša stāvēšana kājās, vēlams ik pa laikam apsēsties vai izmantot relaksācijas pozas. Piemēram, guļot uz sāna, kājas saliktas ceļos un starp tiem ievietot spilvenu. Muguras muskulatūras nostiprināšana gan profilaktiskos, gan ārstnieciskos nolūkos, izmantojot grūtnieču jostu, palīdzēs stiprināt mugurkaulu. Muguras sāpes samazināt palīdzēs arī fiziskas aktivitātes ūdenī.Tās rada bezsvara sajūtu un ievērojami palīdz relaksēt sasprindzinātos muskuļus. Tāpat svarīgs ir atbalsts nojaunā tēva puses, kurš var sniegtgan emocionālu, gan praktisku palīdzību. Piemēram, veiktjostas krustu daļas masāžu ar speciālu bumbiņu, ko mēdz saukt par «ezīti».

Ja muguras sāpes ir tiešām spēcīgas, jaunai māmiņai nekādā gadījumā nevajadzētu iet karstā vannā. Karsts ūdens paplašina asins vadus un veicina asins cirkulāciju, kā rezultātā var sākties asiņošana vai pat dzemdības. Tāpat nav vēlamas manuālās terapijas tehnikas un fizikālās medicīnas procedūras, tostarpsildīšana.

Plašāk par šo un daudzām citām mazuļu gaidīšanas un audzināšanas laikā aktuālām tēmām pastāstīs zinoši un kompetenti eksperti tirdzniecības centra «Domina Shopping» bezmaksas seminārā «Gaidību 4dienas». Seminārs katra mēneša pēdējā ceturtdienāpulcē vairāk nekā 100 topošās un esošās māmiņas. Šoreiz 29. augustā, no plkst. 11:00 līdz 13:00, vērtīgus padomus par vēdera preses nostiprināšanu pēcdzemdību periodā sniegs Veselības centra 4 filiāles «Wellslim» centra fizioterapeiteIlze Bergholde-Daube.Savā pieredzē un zināšanās par pareizu autiņbiksīšu izvēli mazulim dalīsies zīdaiņu aprūpes konsultante Anna Koldana. Savukārt par pēcdzemdību izjūtām un depresiju sīkāk pastāstīspsiholoģe un piecu bērnu mamma Diāna Zande.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu