Īrijas valdība palīdzējusi atgriezties dzimtenē 15 latviešiem (22)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Īrijas valdības apmaksātu iespēju atgriezties dzimtenē pagājušā gadā izmantojuši 15 Latvijas valstspiederīgie, vēsta laikraksts «The Irish Times».

Kā vēsta «Baltic Ireland», aizvadītajos četros gados brīvprātīgo repatriantu skaits samazinājās, taču šogad no jauna pieaudzis.

Brīvprātīgās repatriācijas shēma ir pieejama tikai jaunāko 12 ES valstu pilsoņiem, kuri atbraukuši uz Īriju strādāt, bet nonākuši grūtībās vai kļuvuši par bezpajumtniekiem. Saskaņā ar Īrijas valdības piedāvāto shēmu valsts grūtībās nonākušajiem viesstrādniekiem apmaksā apmešanos vienu vai divas naktis hostelī un nopērk biļeti lidojumam uz mājām nākamajā dienā.

Tieslietu ministrijas finansētā repatriācijas shēma tika uzsākta 2004.gadā, un vislielākais repatriantu skaits bija 2008.gadā, kas doties mājup vēlējās 757 ES jauno dalībvalstu pilsoņi. Kopš tā laika skaits katru gadu samazinājās līdz 416 cilvēkiem 2011.gadā un līdz 213 cilvēkiem 2012.gadā. No tiem 112 ir rumāņi, poļi - 31, slovāki - 17, latvieši - 15 un čehi -15.

Taču šogad grūtībās nonākušo repatriantu skaits pirmo reizi kopš 2007.gada ir sācis būtiski pieaugt.

Šī gada pirmajos piecos mēnešos 153 ārvalstnieki devušies atpakaļ uz izcelsmes valstīm, izmantojot Uzņemšanas un integrācijas aģentūras sniegto palīdzību. Salīdzinoši tajā pašā laika posmā pagājušajā gadā repatriējās 97 cilvēki, bet visā pagājušajā gadā - 213.

Ja šī tendence turpināsies, līdz gada beigām shēmu izmantos aptuveni 370 ārzemnieki.

Komentāri (22)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu