Izglītības ministrs: Finansēšanas sistēma «nauda seko skolēnam» ir jāpārskata (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Finansēšanas sistēma «nauda seko skolēnam» pamatā sevi attaisno lielajās pilsētās, kur ir liels skolēnu skaits, savukārt mazajās skolās tā rada problēmas, neattaisnojot sākotnēji izvirzītos mērķus, uzskata izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis.

Šos jautājumus savas darbības laikā ministrs akcentējis vairākkārt. Arī 15.augustā notikušajā preses konferencē par plānotajiem grozījumiem valsts budžeta mērķdotācijas aprēķināšanā pedagogu darba samaksai ministrs kopā ar sociālajiem partneriem - LIZDA un LIVA uzsvēra nepieciešamību, domājot par skolu tīkla pilnveidi, ievērot principu «jo mazāks bērns, jo tuvāk skola». Tāpēc ir viennozīmīgi skaidrs, ka jāsaglabā reģionālās sākumskolas, nodrošinot šo izglītību pēc iespējas tuvāk skolēnu dzīvesvietai.

Par nozīmīgu soli mazo lauku skolu saglabāšanai uzskatāms vakar valdībā pieņemtais lēmums no šā gada 1.septembra atbalstīt pedagogus mazajās lauku skolās, kurās skolēnu skaits ir mazāks nekā 100, paredzot atalgojuma palielinājumu. Sākot ar jauno mācību gadu, tiek palielināts koeficents 1.-4.klases skolēniem, tā atbalstot vismaz 228 mazās skolas, pamata izglītības iestādēs, kur nepietiekamā skolēnu skaita dēļ nav iespējams ievērot noteikto skolēnu un pedagogu attiecību. Taču, kā uzsver ministrs, skolotāji nedrīkst kļūt par demogrāfiskās situācijas ķīlniekiem, tāpēc ministrija iecerējusi pārskatīt līdzšinējo principu saistībā ar vispārējās izglītības sistēmas finansēšanu.

Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu