Latvijas skolu problēma: labu skolotāju un disciplīnas trūkums (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Lielākā daļa iedzīvotāju jeb 62% par vissteidzamāk risināmo problēmu Latvijas skolās uzskata disciplīnas trūkumu skolēnu vidū, bet 42% norādījuši arī uz labu skolotāju trūkumu, liecina jaunākā «DNB Latvijas barometra» aptauja.

Pie steidzamāk risināmajām problēmām 30% minējuši arī sliktu materiāli tehnisko nodrošinājumu un tikpat arī kritizējuši nepietiekamu mācību kvalitāti. Savukārt vardarbību skolās par vienu no steidzamāk risināmajām problēmām uzskatījuši 25%, bet zemas skolotāju algas - 23% aptaujāto.

Salīdzinājumā ar 2008.gadā veiktu līdzīga rakstura pētījumu par 12-13 procentpunktiem pieaudzis to iedzīvotāju īpatsvars, kuri par būtisku problēmu uzskata disciplīnas trūkumu un vardarbību skolās. Tikmēr retāk nekā pirms pieciem gadiem aptaujātie šogad norādījuši uz labu skolotāju trūkumu (2008.gadā - 47%, 2013.gadā - 42%) un zemām skolotāju algām (2008.gadā - 29%, 2013.gadā - 23%).

Latvijas Darba devēju konfederācijas izglītības eksperte Anita Līce norāda, ka lielākais pārsteigums šajā pētījumā - ar lielu izrāvienu disciplīnas trūkums skolēnu vidū - saņēmis vissteidzamāk risināmās problēmas titulu. «Mācību disciplīnu klasē vistiešāk ietekmē skolotāja darbība. Ceru, ka iedzīvotāji vēlas sagaidīt veiksmīgāku skolotāju sadarbību ar pusaudžiem un kopīgu vienošanos par sociālām konvencijām, kuras visi ir ieinteresēti ievērot, nevis padomju laikiem raksturīgo autoritāro mācīšanas stilu un skolotāju, kura pavēles visi izpilda tādēļ, ka baidās,» komentē Līce.

Tikmēr tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra «SKDS» sociālo un politisko projektu direktore Ieva Strode pieļauj: pastāv iespēja, ka iedzīvotāju satraukums par disciplīnas trūkumu skolēnu vidū un vardarbību skolās ir reakcija uz notikumiem Jaunjelgavas skolā mācību gada beigās, nevis norāde uz problēmas izplatību Latvijas skolās vispār. «Tomēr tas, ka iedzīvotāji par aktuālāku problēmu uzskata vardarbību skolās, nevis zemās skolotāju algas, droši vien ir pārdomu vērts,» spriež Strode.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu