Šovasar 400 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm apguvuši ēst gatavošanas iemaņas (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Vasaras laikā teju 400 bērnu no maznodrošinātām ģimenēm visā Latvijā Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavāra vadībā apguvuši ēst gatavošanas prasmas. Trīs mēnešu laikā šefpavārs Normunds Baranovskis viesojies pie 13 Rimi un Ziedot.lv brīvā laika programmas «Štābiņš» biedriem - nevalstiskajām organizācijām no Rīgas, Talsiem, Rēzeknes, Kuldīgas, Siguldas, Saldas, Dobeles, Madonas, Tukuma, Liepājas, Jēkabpils, kā arī Salaspils. Bērni nodarbību laikā ne vien gatavoja gardas un vienkāršas maltītes, bet arī apguva praktiskas iemaņas, kas noderēs ikdienā darbojoties virtuvē, stāsta Ance Briede-Vitkovska, «Rimi Latvia» sabiedrisko attiecību speciāliste.

Ēst gatavošanas nodarbību cikls Štābiņš biedriem noslēdzēs augusta beigās, kad šefpavārs viesojās pie Salaspils novada daudzbērnu ģimeņu biedrības «Mārtiņsala» jauniešiem. Šefpavārs kopā ar 33 jauniešiem no maznodrošinātām ģimenēm gatavoja grieķu salātus, kā arī veselīgas pilngraudu pankūkas. Pavārskolas nodarbība šefpavāra Aikāgaršo vadībā «Mārtiņsalas» Štābiņam bija pirmā satikšanās reize, un tai vēl sekos virkne radošu nodarbību. To ietvaros tiks apgūtas arī citas iemaņas - keramikas un dekupāžas pamati, kā arī organizēti pārgājieni un ekskursijas.

«Aikāgaršo nodarbības laikā bijām patīkami pārsteigti, cik aizrautīgi jaunieši iesaistās Normunda pavārmākslas meistarklasē un, ka viņus ļoti interesē, kā ātri pagatavot gardu un veselīgu maltīti. Jauniešu iedvesmoti nolēmām, ka vienkāršas maltītes pagatavošanas iemaņas «Mārtiņsala» Štābiņā būs iespējams apgūt arī turpmāk. Paredzēts, ka jaunu garšu meklējumi notiks reizi nedēļā,» stāsta Salaspils novada daudzbērnu ģimeņu biedrības «Mārtiņsala» Štābiņa valdes locekle Ieva Grasa.

Nodarbību laikā Aikāgaršo šefpavārs izzināja nodarbības dalībnieku iemīļotāko ēdienu un noskaidroja, ka visbiežāk jaunieši izvēlas saldētos pusfabrikātus, piemēram, pelmeņus vai uzvāra makaronus ar sieru.

«Visas vasaras garumā jaunieši ne vien iemācījās gatavot maltītes pašu spēkiem, bet arī uzzināja, kā dažādot ēdienkarti ar ne tik ierastiem un veselīgākiem produktiem, piemēram, sezonas dārzeņiem, pilngraudu auzu pārslām, kuras vari samalt par pilngraudu miltiem vai pašgatavotu salātu un tomātu mērcēm. Ēst veselīgi noteikti nenozīmē, ka tas ir dārgi, ir nepieciešama tikai neliela plānošana un jācenšas izvairīties no spontāniem pirkumiem. Vēl nodarbībās novēroju, ka bērni reģionos vairāk pieraduši pie tradicionālām maltītēm - kartupeļiem, gaļas, pelmeņiem u.c. tāpēc rekomendācijas un iedvesma, kā ēdienam piešķirt jaunu garšu, tika uzņemtas ar īpašu sajūsmu,» iespaidos pēc pavārskolas nodarbībām dalās Rimi veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu