Rīgā uzstāsies dziedātāja Džūlija Holtere (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

26. oktobrī kultūras pilī «Ziemeļblāzma» koncertu kopā ar savu grupu sniegs augsti vērtētā amerikāņu avangarda popmūzikas dziedātāja Džūlija Holtere (Julia Holter). Priekšnesums notiks festivāla Skaņu Mežs’2013 pirmspēdējā koncertvakara ietvaros, sadarbībā ar Red Bull Music Academy. Holteres albumu «Ekstasis» populārais mūzikas portāls pitchfork.com nosaucis par vienu no 2012. gada labākajiem ierakstiem, savukārt viņas jaunais albums kritiķu vidū tiek dēvēts par vienu no 2013. gada spēcīgākajiem. Holteres mūzika tiek salīdzināta ar Cocteau Twins un Grimes veikumiem. 

Losandželosā dzīvojošā Džūlija Holtere ir piesaistījusi uzmanību ar neparasto spēju radīt inteliģentu popmūziku, sakausējot sintīpopu un indie ar elektronisko un laikmetīgo mūziku, kā arī ietekmīgā komponista un teorētiķa Džona Keidža idejām, netradicionāliem skanējumiem un smalki izvērstām iedvesmām no antīkās literatūras un agrīnā kino laukiem.

Holtere ir absolvējusi Kalifornijas Mākslas institūtu (saīsināti saukto CalArts) kompozīcijas klasē, apgūstot arī elektroniskās mūzikas vēsturi. Paralēli radošajām izpausmēm viņa strādā kā privātskolotāja, pasniedzot bērniem klavierstundas. Holteres pirmais albums «Tragedy» bija skaists, bet izteikti eksperimentāls veikums, taču otrais albums «Ekstasis» iekļuva vairāku neatkarīgās popmūzikas kritikai veltītu mediju 2012. gada labāko mūzikas ierakstu topos, savukārt latviešu mūzikas kritiķis Jānis Žilde to raksturo šādi: „»Ek-stasis» (grieķu - «atrašanās ārpus; stāvoklis ārpus») sapludina ambiento un popmūziku neticami skaistā muzikālā ainavā, kas uz brīdi liek apstāties un palūkoties apkārt.»

Nupat izdevniecībā Domino Records nācis klajā Holteres jaunais ieraksts, 1950. gadu mūzikla «Gigi» iedvesmotais albums «Loud City Song», kas kritiķu vidū izpelnījies ne mazāku atsaucību; žurnāls The New Yorker par to raksta šādi: «[..] Holtere ir radījusi maigu, taču pašpietiekamu pasauli. Albumā viņa ataino sievieti, kas, bēgot no baumām un čukstiem, patveras dziļi Losandželosas naktī, taču noskaņu var uztvert kā galvu reibinoši romantisku, nevis trauksmainu.» Pitchfork.com savukārt albumu dēvē par intuitīvi savītu un impresionistisku stāstu, apgalvojot, ka «Holtere ir radījusi cilvēku vērošanas skaņu celiņu: spēcīgi izjustu odu, veltītu miljoniem garāmgājēju, katrs no kuriem ir pats sava mūzikla zvaigzne.’’

Mūzikls «Gigi» un tajā risinātā tematika, proti, sabiedrības tiekšanās tās dalībniekus apvīt ar mītiem, tenkām un intrigām kalpoja Holterei par iedvesmu radīt viegli nervozu, taču ar pilsētniecisku sapņainību piesātinātu mūzikas albumu. Kā mūziķe pati klāsta Fact Magazine, viņa izvērsa mūzikla tematiku mūsdienīgākā plaknē: „»Gigi» sižetu var salīdzināt ar apbrīnu par citiem cilvēkiem un to, kā mēs – it īpaši pēdējā laikā – sliecamies glorificēt un pielūgt slavenības. Tas mēdz būt arī pilnībā neattaisnojami – piemēram, kāpēc mēs interesējamies par Kimu Kardašjanu? Šis albums šķetina indivīda attiecības ar sabiedrību.»

Uzsverot savas mūzikas stāstniecisko dabu, par savu dziesmu rakstīšanas tehniku Holtere žurnālam «The Quietus» saka sekojošo: «Es savā veidā iekrītu konkrētās dziesmas pasaulē un pat skaidri neaptveru, kādu nozīmi sevī nes manis radītie teksti, kamēr dziesma netiek pabeigta. Es nemāku savādāk uzrakstīt dziesmu, kā vien iejūtoties zināmā tēlā un situācijā, kurā šis tēls kādam kaut ko vēlas pateikt.»

Džūlijas Holteres uzstāšanās šajā Skaņu Meža koncertā tiks papildināta ar dzejas/mūzikas projekta «Vārdrūme» prezentāciju, kā arī japāņu kulta mūziķa Keiji Haino grupas Fushitsusha uzstāšanos par kuru tiks pastāstīts tuvāk nākamajās relīzēs. Koncertu atbalsta Rīgas dome, Trust for Mutual Understanding, Japānas Fonds un ASV vēstniecība Rīgā.

  • Biļetes uz koncertu ir iespējams iegādāties «Biļešu Servisa» tirdzniecības vietās («bilesuserviss.lv»).
  • Sākotnēji biļetes cena iepriekšpārdošanā ir 7 Ls, taču vēlāk pieaugs līdz 10 Ls. «Biļešu Servisa» kasēs un tīmekļa vietnē ir iespējams iegādāties arī biļetes uz citiem festivāla Skaņu Mežs’2013 koncertiem, kas notiks 10.-12. oktobrī, kā arī 27. oktobrī.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu