«Pillar»: audzis pieprasījums pēc kvalitatīviem dzīvokļiem jaunajos projektos (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Šā gada 8 mēnešos kopējais Rīgas Zemesgrāmatā reģistrēto nekustamo īpašumu pirkuma darījumu skaits ir audzis par 16%, salīdzinot ar pagājušā gada šādu pašu periodu. Nekustamā īpašuma attīstīšanas un tirdzniecības grupas Pillar pārdošanas apjomu augums šajā atskaites periodā (pēc darījumu skaita) ir audzis par 25%. Līdz ar to varam runāt par pircēju aktivitātes pieaugumu gada griezumā 16% līdz 18% robežās, portālu «Apollo» informēja «Pillar Management» izpilddirektora vietnieks Raits Kite.

Uzskatām, ka šāda tendence varētu saglabāties arī tuvākajos gados. Protams, būtiskākais no ietekmējošiem aspektiem ir Latvijas valdības plānotie risinājumi sabiedrībai svarīgajās jomās: nodarbinātība, demogrāfija, migrācija, valsts ekonomikas attīstības ilgtspēja kopumā.

Kite norāda, ka «Pillar» veiksmes stāsts (darījumu skaita pieaugums) ir saistīts galvenokārt ar uzņēmuma kā nekustamā īpašuma attīstītāja nostiprināšanos tirgū, arvien pieaugušo atpazīstamību un nevainojamo reputāciju, kā arī iekšējiem biznesa pārvaldīšanas procesiem uzņēmumā.

Gribētos kliedēt sabiedrībā valdošo stereotipu, ka pašlaik īpašumus pērk galvenokārt ārvalstu klienti. Joprojām aptuveni 95% no «Pillar» pārdotajiem īpašumiem nopērk Latvijas iedzīvotāji. Īpašumu iegādes pamata mērķis ir uzlabot savus dzīves apstākļus, skaidro Kite.

Cenu dinamika dažādos nekustamā īpašuma segmentos ir atšķirīga. Tā, piemēram, sērijveida dzīvokļu cenu kāpums ir atšķirīgs katrā Rīgas mikrorajonā, bet vidēji tas nepārsniedz 5% cenas kāpumu gada laikā.

Ir audzis pieprasījums pēc kvalitatīviem dzīvokļiem jaunajos projektos. Arī ārvalstu klientu interese par šādiem dzīvokļiem ir atstājusi savu ietekmi uz cenām, līdz ar to cenu kāpums šajā segmentā ir lielāks, proti 10% līdz 15% prestižajās Rīgas jaunceltnēs un no nulles līdz 5% mazāk populārajos jaunajos projektos.

Privātmāju segmentu nav skāris būtisks cenu kāpums, joprojām tirgus situāciju diktē pircējs, izvēloties sev piemērotāko starp kvalitāti un cenu. Piedāvājums privātmāju segmentā ir pietiekami liels, attiecībā pret pieprasījumu.

Aizvien biežāk klienti, kas vēlas iegūt sev jaunu privātmāju, apsver iespēju iegādāties zemi apbūvei, un personīgi sekot būvniecības gaitai. Iemesls - daudz nekvalitatīvi celtu un pārdošanā izliktu māju. Šī tendence liek domāt, ka pakāpeniski atdzims pieprasījums pēc apbūves zemes gabaliem.

Kite stāsta, ka kopš augusta vidus esam novērojuši pastiprinātu pircēju interesi par visdažādākajiem pārdošanā piedāvātajiem nekustamā īpašuma objektiem. Tas arī varētu būt saistīts ar plānoto Latvijas pāreju uz eiro valūtu un klientu vēlmi investēt brīvos latu līdzekļus nekustamajā īpašumā vēl pirms 2014. gada 1. janvāra.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu