Pastkastīšu piesārņošanai ar mēstulēm ir jādara gals (63)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: achimh, CC BY-SA 2.0

Nelietderīgajai dabas resursu tērēšanai, drukājot nevienam nevajadzīgos reklāmas materiālus, ar ko ik dienas tiek piesārņotas iedzīvotāju pastkastītes, ir jādara gals, portālam «Apollo» pavēstīja kustības «Lielā Talka» pārstāvis Kristaps Greckis.

«Ikviens, kurš dzīvo daudzdzīvokļu namā, redz, cik daudz nevienam nevajadzīgu bukletu un reklāmas materiālu katru dienu tiek salikts pastkastēs, cik bezjēdzīgi ir šie materiāli, no kuriem lielākā daļa nonāk atkritumos,» saka «Lielās Talkas» vadītāja Jaunzeme.

Cilvēki, kuriem rūp vide un resursu taupīšana, ir vienisprātis, ka šādi materiāli, kuri turklāt visai reti nokļūst otrreizējā pārstrādē, ir jāizskauž un esošā sistēma jāmaina.

Jaunzeme uzsver, ka gan pētījumi, gan cilvēku pašu personiskā pieredze liecina – pēc šādiem papīru kalniem nav pieprasījuma un iespējams tikai viens vai divi cilvēki no neskaitāmiem simtiem arī izlasīs un apskatīsies, ko tad tāda veida reklāmas piedāvā. «Tas ir neloģisks mehānisms, kas nesniedz atdevi,» teic Jaunzeme.

Arī «Lielās Talkas» kustība savos pirmsākumos iedzīvotāju apziņošanai izmantoja drukātus reklāmas materiālus, taču nu jau vairākus gadus, domājot par vides tīrību, no šīs prakses ir atteikusies, jo tā turklāt nedeva gaidītos rezultātus.

«Ir taču iespējas veidot klientu datu bāzes, dot cilvēkiem pašiem iespēju izvēlēties, ko viņi vēlas saņemt ,» iesaka Vita Jaunzeme.

«Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas iniciatīva pievērsties šī jautājuma risināšanai ir ļoti atbalstāma, turklāt uzskatu, ka Dabas resursu nodokļa piemērošanu nepieciešams pat vēl paplašināt, jo ir tik daudz jomu, kuras nodara būtisku kaitējumu videi un cilvēku veselībai, bet kas no šī viedokļa nav sakārtotas,» piebilst Jaunzeme.

Komentāri (63)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu