Pēdējais laiks izvērtēt Eiro ieviešanas praktiskos aspektus (29)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: mammal, CC BY-NC-SA 2.0

Lai veicinātu uzņēmēju izpratni un vienotu pieeju noteikto prasību realizēšanā Eiro ieviešanas procesa gaitā, ir izstrādāti apjomīgi skaidrojošie materiāli. Taču uzņēmumiem patstāvīgi ir jāsastāda savs individuāls Eiro ieviešanas plāns, turklāt būtiskas tā sastāvdaļas ir informācijas sistēmu piemērošana un uzņēmumu grāmatvedības un finanšu datu konvertācija.

Tuvojoties pirmajam uzņēmējiem svarīgajam Eiro ieviešanas posmam- paralēlo cenu atspoguļošanas perioda sākumam- 1.oktobrim, vēl jo vairāk aktualizējas jautājums: «Cik gatavs ir uzņēmums pārejai uz Eiro?».

Sekmīgai katra individuāla uzņēmuma Eiro ieviešanas plāna realizācijai informāciju sistēmu jomā, būtu jādomā un jāspēj pozitīvi atbildēt uz pamatjautājumiem:

1. Vai ir apzinātas visas uzņēmumā lietotās informāciju sistēmas un to savstarpējā ietekme?

2. Vai ir apzināti un izvēlēti informāciju sistēmu pārejas scenāriji?

3. Vai izvēlētais informāciju sistēmu konvertācijas risinājums ir atbilstošs Latvijā izvirzītajām pārejas prasībām?

4. Vai ir atvēlēts un paredzēts laiks konvertācijas scenārija testēšanai un vai šajā procesā tiks iesaistīti sistēmu lietotāji, t.sk. grāmatvedības un finanšu cilvēki?

Taču informāciju sistēmu pāreja nebūtu jāplāno un jārealizē izolācijā no grāmatvedības procesiem. Tieši pretēji, sastādot grāmatvedības sistēmu konvertācijas laika plānu ir būtiski analizēt ikdienas un gada slēguma grāmatvedības procesus, un izvēloties datu konvertācijas brīdi veidot kompromisu starp vairākiem būtiskiem aspektiem:

1. IT, grāmatvedības un finanšu cilvēku noslodze un pieejamība grāmatvedības datu konvertācijas veikšanai un tās atbalstam;

2. Paredzamais grāmatvedības sistēmu veiktspējas pārtraukums un tā ietekme uz uzņēmējdarbības un grāmatvedības darba nepārtrauktības nodrošināšanu;

3. Laika posms, kas nepieciešams, lai veiktu pilnīgas decembra mēneša un gada slēguma procedūras, t.sk.:

algu aprēķins par decembra mēnesi;

pilnīga attaisnojuma dokumentu apstrāde;

datu precizitātes un pareizības pārbaude, u.c.

4. Grāmatvedības spēja veikt laicīgi uzņēmējdarbības atbalsta funkcijas jaunajā 2014. gadā, t.sk.:

izrakstīt pārdošanas rēķinus;

realizēt iepriekš sastādītus pirkumu pieprasījumus un saņemt preci, iegrāmatot ienākošos rēķinus;

apmaksāt piegādātāju rēķinus no 2013. gada;

veikt komandējuma un algas avansu izmaksu, u.c.

5. Metode un laiks, kādā varēs labot konvertācijas kļūdas, uzskaitē radušās kļūdas un revīzijas rezultātā konstatētās nepilnības.

Jau laicīgi domājot un aktualizējot grāmatvedības un finanšu uzskaites nepārtrauktības nodrošināšanas jautājumu, sistēmās uzkrāto vēsturisko datu konvertācijas realizācijas datumu un kopēju informācijas sistēmu pielāgošanu darba ar Eiro, ir iespējams panākt raitu un uzņēmējdarbības pamata funkciju atbalstošu pāreju darbam ar jaunu nacionālo valūtu.

Komentāri (29)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu