Pavļuts aicina VK izvērtēt RD ieguldījumu «Aqua Riga» izveidē (14)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Ekonomikas ministrs Danielas Pavļuts lūdzis Valsts kontroli izvērtēt Rīgas domes rīcību, ieguldot vismaz 100 000 latu Rīgas domes pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» meitasuzņēmuma «Aqua Riga» izveidē, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja ministrijas pārstāvji.

Kā ziņots, 6.septembrī uzņēmuma vadītāja Ineta Zalāne paziņoja, ka domes iecere dibināt «Aqua Riga», lai iesaistītos komercdarbībā un ražotu fasēto ūdeni, joprojām ir iesaldēta. Zalāne skaidroja, ka uzņēmuma nākotne atkarīga no Saeimas un Ministru kabineta lēmumiem par Ekonomikas ministrijas izstrādāto Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu.

Kā norādījis Pavļuts, Ekonomikas ministrija uz šāda jauna uzņēmuma dibināšanas prettiesiskumu norādīja, vēl pirms Rīgas dome pieņēma lēmumu. Iebildumus pret šādu Rīgas domes rīcību bija izteikusi arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, kas norādīja, ka «Aqua Riga» dibināšana neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likuma normām, un pieprasīja Rīgas domei atcelt lēmumu par SIA «Rīgas ūdens» jauna meitasuzņēmuma dibināšanu dzeramā ūdens fasēšanai un tirdzniecībai.

«Rīgas dome, ignorējot ne vien oficiālās vēstules, bet arī saprāta balsi, deva atļauju «Rīgas ūdenim» dibināt jaunu uzņēmumu, lai sāktu biznesu un nodarbotos ar dzeramā ūdens fasēšanu. Pēc tam, kad uzņēmuma izveidē ir ieguldīti vismaz 100 000 latu, Rīgas domes amatpersonas pēkšņi secinājušas, ka problēmas ar likumu tomēr varētu rasties. Tāpēc Valsts kontrolei būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana un nesaimnieciska rīcība,» norādīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Ekonomikas ministrija jau 2012.gada 11.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nila Ušakovam (SC) un Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, «Rīgas ūdens» kapitāla daļu turētāja pārstāvja pilnvarotajam pārstāvim Andrim Amerikam (GKR), norādot, ka «Aqua Riga» dibināšana, ņemot vērā šai sabiedrībai noteikto mērķi un piedāvāto risinājumu, būtu tiesiski nepamatota rīcība.

Turklāt Ekonomikas ministrija toreiz uzsvērusi un arī patlaban nav mainījusi viedokli - ņemot vērā, ka fasētā ūdens ražošanas tirgus segmentā pastāv pietiekama konkurence un patērētājiem ir pieejams daudzpusīgs piedāvājums, nav pamatota jauna pašvaldības uzņēmuma dibināšana ar mērķi gūt papildu finanšu līdzekļus «Rīgas ūdens» sniegto sabiedrisko pakalpojumu nodrošināšanai. Ekonomikas ministrija aicināja Rīgas domi rast citus risinājumus, kā izmantot ūdens saimniecības resursus tiesiskā, konkurenci nedeformējošā un lietderīgā veidā, atgādina ministrs.

Kā ziņots, par spīti nozares uzņēmumu iebildumiem, Rīgas domes lēmums dibināt «Aqua Riga» pieņemts jau 2012.gada 12.jūnijā, bet pērn 28.augustā uzņēmums reģistrēts Komercreģistrā. Uzņēmuma darbības sākums vairākkārt jau ir atlikts, un skaidrības par tā nākotni joprojām nav.

Zalāne šā gada februārī stāstīja, ka sākotnēji «Aqua Riga» fasētais ūdens tiks izplatīts Latvijas tirgū, par ko jau esot panāktas vienošanās ar lielākajām veikalu ķēdēm - «Rimi», «Maxima», «Top», «Iki» -, kas sadarbojas arī ar mazajiem veikaliņiem, kā arī ar degvielas uzpildes stacijām. Paši veikalu tīkli biznesa portālam «Nozare.lv» šo informāciju noraidīja, norādot, ka šādu vienošanos ar «Aqua Riga» nav.

Zalāne paskaidroja, ka piegādes līgumi noslēgti nevis ar konkrētiem veikalu tīkliem, bet ar lielajiem izplatītājiem, piemēram, SIA «Baltā bura», kas preci piegādā mazumtirdzniecības veikaliem.

Komentāri (14)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu