«Enefit» aptur jaunu elektroenerģijas tirdzniecības līgumu slēgšanu Latvijā un Lietuvā (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: no_typographic_man, CC BY-NC-ND 2.0

«Enefit» aptur jaunu līgumu slēgšanu Latvijā un Lietuvā elektroenerģijas pārdošanai ar fiksētu cenu, informē uzņēmums.

Šāds lēmums pieņemts pēc Baltijas valstu pārvades sistēmas operatoru atceltās iespējas fiksēt elektroenerģijas pārrobežu pārvades izmaksas, kas rada neprognozējamus cenu riskus tirgotājiem un liek patērētājiem pārmaksāt par elektroenerģiju. Visi līdz šim noslēgtie elektroenerģijas tirdzniecības līgumi paliek spēkā un fiksētas cenas produkta piedāvājumi tiks atjaunoti pēc pārrobežu pārvades problēmu novēršanas.

Šī gada 3.jūnijā Baltijas valstu pārvades sistēmas operatori – «Augstsprieguma tīkls», «Elering» un «Litgrid» – atcēla iespēju fiksēt izmaksas elektroenerģijas pārvadei no Igaunijas uz Latviju. Šī lēmuma rezultātā pārvades izmaksas tiek noteiktas katrai dienai atsevišķi un nav prognozējamas ilgākā laika termiņā. Tādējādi neviens elektroenerģijas tirgotājs, kurš iegādājas elektroenerģiju no Igaunijas vai Skandināvijas, nevar prognozēt savus izdevumus par iegādātās elektroenerģijas pārvadi pār Baltijas valstu robežām. Vienlaikus gan Latvijā, gan Lietuvā vispopulārākie elektroenerģijas iegādes līgumi ir tieši ar fiksētu cenu viena vai vairāku gadu termiņam.

«Pašlaik ir radīta situācija, ka elektroenerģijas tirgotāji, slēdzot fiksētas cenas līgumus, ir spiesti tajos paredzēt pārrobežu pārvades izmaksu svārstību riskus. Turklāt pēdējo mēnešu krasās tirgus svārstības rāda, ka veikt jebkādas precīzas prognozes šajā izmaksu pozīcijā, lai neradītu zaudējumus tirgotājam vai neliktu patērētājiem pārmaksāt, ir praktiski neiespējami. Savukārt visa no pārvades maksas gūtā peļņa nonāk pie attiecīgajiem pārvades operatoriem,» skaidro «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

«Piemēram, pēdējo mēnešu laikā aptuveni 50% stundu ir novērotas elektroenerģijas cenu atšķirības starp Latviju un Igauniju. Cenu starpība ir faktiskie elektroenerģijas pārvades izdevumi un pēdējo dienu laikā šie izdevumi ir sasnieguši pat 30 eiro par megavatstundu, kas ir teju pašas elektroenerģijas cena.»

Jau 2012. gada 14. septembrī divpadsmit Baltijas elektroenerģijas tirgotāji sniedza vienotu paziņojumu, aicinot katras valsts regulatoru un pārvades sistēmas operatoru risināt minēto problēmu un novērst nepilnības. Kopš šī paziņojuma nav notikusi nekāda reāla darbība situācijas uzlabošanai.

«Faktiski Baltijas pārvades sistēmas operatoru rīcība ir pretēja Eiropas Savienības (ES) regulai, kas pieprasa nodrošināt iespēju fiksēt elektronerģijas pārvades izmaksas uz to valstu robežām, kuru starpā regulāri tiek novērotas lielas cenu svārstības un augsta pārvades noslodze,» norāda «Eesti Energia» regulācijas daļas vadītājs Andres TropS.

Latvijas patērētāji arī turpmāk varēs iegādāties elektroenerģiju no «Enefit», slēdzot līgumus ar cenu piesaisti «Nord Pool Spot» biržai. Savukārt fiksētas cenas līgumu piedāvājumu izsniegšana ir atkarīga no Baltijas pārvades sistēmas operatoriem un tiks atsākta pēc tam, kad būs atjaunota iespēja mazināt cenu riskus elektroenerģijas pārvadei starp Igauniju un Latviju.

SIA Enefit

SIA «Enefit» ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. SIA «Enefit» mātes uzņēmums AS «Eesti Energia» ir lielākais elektroenerģijas ražotājs Baltijā. SIA «Enefit» ir dibināts 2006. gadā, tas ir reģistrēts elektroenerģijas tirgotājs visā Latvijas teritorijā, kā arī uzņēmumam ir sadarbības līgumi ar AS «Augstsprieguma tīkls» (pārvades sistēmas operators) un AS «Sadales tīkls» (sadales sistēmas operators). Pašlaik SIA «Enefit» ir vairāk nekā 1700 klientu un uzņēmuma klientu portfelis pārsniedz 20% no Latvijas atvērtā tirgus un 15% no Latvijas kopējā patēriņa.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu