Milzīgu pensiju un māmiņalgu vairs nebūs (124)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Labklājības ministrija (LM) izlēmusi par sociālo apdrošināšanas iemaksu griestiem - no nākamā gada tie būs 32 600 latu jeb 2717 latu mēnesī, šis lēmums galvenokārt skars lielo algu saņēmējus un tam būs ietekme uz pabalstu un pensiju apmēru, aģentūra BNS uzzināja ministrijā.

«Iemaksu griestu summa plānota 32 600 latu,» aģentūrai BNS pavēstīja LM Komunikācijas nodaļas vadītāja Marika Kupče.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) BNS noskaidroja, ka šim lēmumam varētu būt ietekme uz vairāk nekā četriem tūkstošiem cilvēku jeb nepilnam pusprocentam nodokļa maksātāju.

VSAA Statistikas daļas vadītāja Evita Česka aģentūrai BNS pastāstīja, ka 2012.gadā Latvijā bija 4,2 tūkstoši personu, kurām veicamo iemaksu objekts gadā pārsniedza 32 600 latu. Tie ir 0,4% no visām sociāli apdrošinātām personām.

Savulaik Latvijā jau bija noteikti iemaksu griesti, taču ekonomiskās krīzes laikā, lai palielinātu budžeta ieņēmumus, tie tika atcelti.

Labklājības ministre Ilze Viņķele («Vienotība») aģentūrai BNS iepriekš jau atzina, ka iemaksu griestu atcelšana skars nelielu sabiedrības daļu, taču šāds solis esot absolūti nepieciešams.

«Ja mēs neatgriežamies pie iemaksu griestiem, kas pastāvēja pirms krīzes, tad cilvēki veic iemaksas no ļoti nopietnām summām, līdz ar to, protams, pēc visas gan tiesiskās paļāvības, gan pārējā, viņiem ir pamats sagaidīt arī labumus no sociālās apdrošināšanas sistēmas. Tas nozīmē, ka tās varētu būt ļoti apjomīgas pensijas nākotnē,» iepriekš intervijā aģentūrai BNS norādīja Viņķele.

Ministre sacīja, ka ļoti turīgi cilvēki var sev uzkrāt pensijai arī ārpus valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas, piemēram, veicot iemaksas 3.pensiju līmenī vai veicot ieguldījumus kapitālā.

Komentāri (124)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu