Bergs: Ja valdība neceltu akcīzi, autogāzes tirgus nākamgad varētu augt vēl par 50% (16)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: wajakemek | rashdanothman, CC BY-NC-ND 2.0

Ja netiktu pieņemti kritiski valdības lēmumi attiecībā uz autogāzes nozari, tad šis tirgus varētu augt vēl par 50% arī nākamgad, intervijā biznesa portālam «Nozare» skaidro «Latvijas Gāzes» asociācijas vadītājs Valdis Bergs.

Viņš skaidro, ka autogāzes īpatsvars kopējā degvielas tirgū pēdējos divos gados ir audzis strauji - no 3% līdz 6,2%. Pēdējos gados autogāzes tirgus attiecīgi ir audzis par 59%.

Bergs gan norāda, ka, ja salīdzina ar citām valstīm, šis tirgus ir mazs - Lietuvā, piemēram, autogāzi lieto 20% auto īpašnieku. «Tieši tāpēc nozare uzskata, ka ir iespēja strauji attīstīties. Gan tāpēc, ka šī degviela ir zaļāka, gan tādēļ, ka ir liela cenu atšķirība no benzīna un dīzeļdegvielas,» skaidro Bergs.

Pašreiz pieejamās gāzes iekārtas esot ekonomiskākas, vieglāk izmantojamas un drošākas. «Pazūd mīti, ka tas ir nedroši,» atzīst asociācijas pārstāvis.

Kā ziņots, divu nedēļu laikā savākti vairāk nekā 12 000 parakstu pret akcīzes nodokļa likmes celšanu autogāzei, informēja Latvijas Gāzes asociācija (LGA). Savāktos parakstus LGA apkopos un iesniegs Saeimā, lūdzot deputātus apturēt Ekonomikas ministrijas priekšlikuma tālāku virzību.

Kā ziņots, 10.septembrī Ministru kabinets akceptēja grozījumus likumā «Par akcīzes nodokli», ar kuriem paredzēts paaugstināt akcīzes nodokli autogāzei.

Ar grozījumiem, kas vēl tiks skatīti Saeimā, paredzēts paaugstināt akcīzes nodokļa likmi naftas gāzēm un pārējiem gāzveida ogļūdeņražiem. Līdzšinējo 90 latu vietā par 1000 kilogramiem gāzes tas būs 161 eiro, kas atbilst 113 latiem.

Palielinot akcīzes nodokli naftas gāzēm (autogāzēm), maksimālais tās gala cenas pieaugums būs 1,54 santīmi par litru, liecina Finanšu ministrijas (FM) aprēķini.

Pašlaik Eiropas Savienībā (ES) noteiktais minimālais nodokļa līmenis autogāzei ir 88 lati par 1000 kilogramiem, taču ir paredzēts to palielināt. Pašlaik aptuvenā autogāzes cena Latvijā ir 40 santīmi par litru. Palielinot akcīzes nodokli, tās cena sasniegs ne vairāk kā 41,5 santīmus par litru.

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu