Vilks: Autoratlīdzības sasaiste ar sociālā nodokļa aplikšanu izņemta no nākamā gada budžeta (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Autoratlīdzības sasaiste ar sociālā nodokļa aplikšanu izņemta no nākamā gada budžeta, šodien tikšanās laikā ar izdevēju un žurnālistu organizāciju pārstāvjiem sacīja finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Viņš uzsvēra, ka šis priekšlikums netiks iekļauts nākamā gada budžetā, un norādīja, ka tā risināšana turpmāk tiks uzticēta Labklājības ministrijai (LM), jo tas ir darba attiecību jautājums.

Vaicāts, kā plānots kompensēt plānotos nākamā gada negūtos ieņēmumus vairāk nekā viena miljona latu apmērā, Vilks sacīja, ka patlaban Finanšu ministrija par to nav domājusi, tomēr ministrs minēja divus iespējamos variantus. «Ir divi varianti, kur ņemt naudu. Piemēram, mazinot demogrāfijas paketes «ultimāta» apjomu, kas svārstās no aptuveni deviņiem līdz 18 miljoniem latu, vai arī jādomā par papildu ieņēmumiem. Tās ir zināmas galvassāpes, kas būs jāatrisina,» piebilda finanšu ministrs.

Labklājības ministre Ilze Viņķele (V) aģentūrai LETA norādīja, ka darbs pie autoratlīdzības aplikšanas ar sociālā nodokļa iemaksām turpināsies. «No tā neviens negrasās atkāpties - ne valsts pusē, ne arī paši žurnālisti. Mediju pārstāvji šodien apliecināja izpratni, ka tas ir jādara,» sacīja ministre.

Viņa skaidroja, ka priekšlikums izņemts no nākamā gada budžeta, jo pastāvēja bažas par mediju spēju nākamgad absorbēt straujo nodokļu pieaugumu.

«Vienojāmies, ka darbs tiks turpināts LM, tiks pārrunāta iespēja sociālo iemaksu piemērot pakāpeniski - iespējams, sākt ar īslaicīgajiem darba nespējas riskiem, piemēram, apdrošināt pret slimību, maternitātes gadījumu, bezdarbu,» sacīja ministre.

Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka uzsvēra, ka mediju vide ir jāsakārto, un pauda atzinību, ka šis jautājums ir aktualizēts. «Jādomā par to, kā risināt mediju vides problēmas. Ir arī jārunā par jautājumiem, ka saistīti ar žurnālistu pienākumiem attiecībā pret nodokļu nomaksu,» teica Līdaka.

Savukārt Ziņu, informatīvo un analītisko raidījumu darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja, žurnāliste Odita Krenberga ir pārliecināta, ka jautājumu ar sociālo drošību vajadzēja atrisināt jau šogad, tajā pašā laikā arī viņa pauda gandarījumu, ka problēma ir aktualizēta. «Būtiskāk ir uzturēt racionālu virzību, jo mūsu biedru vidū nav neviena, kuru apmierinātu esošā sistēma,» uzsvēra Krenberga.

Šodien sarunā puses vienojās, ka termiņš, kad autoratlīdzības varētu tikt apliktas ar sociālo nodokli, varētu būt 2015.gada 1.janvāris.

Finanšu ministrijas valsts sekretāre Sanita Bajāre skaidroja, ka mediju organizācijām par šī jautājuma virzību ir jātiek skaidrībā līdz nākamā gada pavasarim, kad tiks gatavots 2015.gada budžeta ietvars.

«Pēc 2014.gada budžeta apstiprināšanas Saeimā FM valdībā apstiprinās 2015.gada budžeta kalendāru. Līdz ar to par šiem jautājumiem jau jārunā nākamā gada februārī, jo līdz aprīļa beigām tiek sagatavots nākamo gadu budžeta ietvars,» norādīja Bajāre.

Jau ziņots, ka Finanšu ministrija ierosināja izstrādāt priekšlikumu, kas noteiktu pienākumu veikt valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas no autoratlīdzības žurnālistiem un citiem autoriem. Izvēles iespēju - maksāt vai nemaksāt šo nodokli - ministrija vēlas saglabāt tikai attiecībā uz pasīva veida ienākumu no autoratlīdzības, piemēram, maksājumam par tiesībām tulkot darbu, par tiesībām izplatīt darbu un līdzīgos gadījumos.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu