Kas ar darbavietām notiks turpmāk? (98)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stefan 1981, CC BY-NC-ND 2.0

Darbavietu skaits turpinās palielināties arī šā gada otrajā pusē, tomēr darba vietu pieaugums kļūs lēnāks, gan salīdzinot ar gada pirmo pusi, gan ar 2012.gadu, biznesa portālam «Nozare.lv» prognozēja Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta Ekonomikas attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vadītājs Normunds Ozols.

Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sniegto informāciju par aizņemtajām un brīvajām darbavietām kopējais darbavietu skaits 2013.gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar 2012.gada attiecīgo periodu, ir palielinājies par 23 900 jeb 2,8%.

Vienlaikus ir palielinājies arī brīvo darbavietu skaits. Salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, brīvo darbavietu skaits ir audzis par piektdaļu un bija 3900.

Darbavietu pieaugumu otrajā ceturksnī galvenokārt noteica darbaspēka pieprasījuma palielināšanās privātajā sektorā. Aizņemto darbavietu skaits privātajā sektorā palielinājās par 3,5% jeb 19 400, salīdzinot ar pagājušā gada atbilstošo periodu. Vienlaikus sabiedriskajā sektorā aizņemto darbavietu skaits pieaudzis vien par 4500 jeb 1,6%.

Starp tautsaimniecības nozarēm būtiskākais darbavietu pieaugums gada griezumā bija būvniecības nozarē (3900 darbavietu), apstrādes rūpniecībā (2400 darbavietu), izglītības nozarē (2600 darbavietu) un valsts pārvaldē (2600 darbavietu).

«Darbavietu pieaugums pamatā ir bijis augstākās un vidējās kvalifikācijas profesiju grupās. Salīdzinot ar pagājušā gada otro ceturksni, augstākās kvalifikācijas profesiju grupā tas pieaudzis par 14 000, bet vidējās kvalifikācijas profesiju grupā par 11 800. Vienlaikus aizņemto darbavietu skaits samazinājies vienkāršo profesiju grupā - attiecīgi par 1700,» sacīja Ozols.

Ministrijas eksperts prognozēja, ka līdzīgas darbaspēka pieprasījuma tendences būs vērojamas arī turpmāk, mainoties tautsaimniecības struktūrai par labu zināšanu ietilpīgākiem preču un pakalpojumu segmentiem, palielināsies pieprasījums pēc augstākas kvalifikācijas speciālistiem.

Komentāri (98)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu