Latvijas darba tirgū liels nodarbināto īpatsvars ar vispārējo izglītību (88)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Stephen Downes, CC BY-NC 2.0

Latvijas darba tirgū ir liels nodarbināto īpatsvars ar vispārējo izglītību, kas samazina darbaspēka produktivitāti un konkurētspēju, kā arī ir kavējošs faktors nozaru un tautsaimniecības attīstībai kopumā, secināts pētījumā «Nākotnē stratēģiski pieprasītākās prasmes Latvijā».

Pētījumu pēc Ekonomikas ministrijas pasūtījuma veica SIA «Projektu un kvalitātes vadība» pētnieku grupa Latvijas Universitātes profesora Edgara Kasaļa vadībā.

Pētījumā secināts, ka pēc pievienošanās Eiropas Savienībai (ES) darbaspēka pieprasījumu Latvijā ir raksturojams kā ekstensīvs - darba devēji, neņemot vērā negatīvās demogrāfiskās prognozes, orientējās uz ekstensīvu, nevis intensīvu (darba ražīguma kāpināšanu) resursu izmantošanu, kas neveicināja atbilstošās kvalifikācijas darbiniekiem taisnības sajūtu par kvalifikācijai atbilstošo atalgojumu un drošības sajūtu par savu darbavietu, līdz ar to netika veicināts darbaspēka kvalitātes pieaugums un arī vietējā darbaspēka konkurētspēja.

Tāpat secināts, ka pēdējo desmit gadu laikā Latvijā palielinājās pieprasījums pēc dažāda veida speciālistiem, savukārt pieprasījums pēc kalpotājiem, kvalificētiem lauksaimniecības un zivsaimniecības darbiniekiem, kā arī ieguves rūpniecības un būvniecības strādniekiem samazinājās. Salīdzinoši nemainīgs ir pieprasījums pēc dažādiem vienkāršo profesiju darbiniekiem, kā arī iekārtu un mašīnu operatoriem.

Latvijas darba tirgū pieprasītākās profesiju grupas ir kolektīvie vadītāji un dažādi speciālisti, kuriem nepieciešamas līderības un vadīšanas prasmes, politiskās un organizatoriskās prasmes, kā arī dažādu vienkāršo profesiju darbinieki, kam nepieciešamas sociālās un tehniskās prasmes.

Pašlaik Latvijas darba tirgū dominē pieprasījums pēc darbiniekiem ar augstāko izglītību, kas norāda uz darba tirgus kvalitatīvu attīstību, kam par iemeslu ir nozaru tehnoloģiskā attīstība, uzņēmumu starptautiskā konkurence, ko apliecina pieprasījuma samazinājums pēc zemākas izglītības darbaspēka. Pieprasītākie ir darbinieki vecuma grupās no 25 līdz 34, no 35 līdz 44 un no 45 līdz 54 gadiem.

Komentāri (88)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu