Valsts kontrole neizvērtēs Pavļuta lūgumu par «Aqua Riga» (15)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Valsts kontrole ir saņēmusi ekonomikas ministra Daniela Pavļuta lūgumu izvērtēt Rīgas domes rīcību, ieguldot vismaz 100 000 latu Rīgas domes pašvaldības SIA «Rīgas ūdens» meitasuzņēmuma «Aqua Riga» izveidē, taču to neizvērtēs, jo nav nepieciešamo līdzekļu.

Valsts kontrolē aģentūrai LETA norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija jau pagājušogad augustā secināja, ka uzņēmuma «Aqua Riga» dibināšana ar mērķi nodrošināt papildu finanšu resursus «Rīgas ūdens» infrastruktūras attīstības investīciju projektiem pēc būtības neatbilst Valsts pārvaldes iekārtas likumā noteiktajiem publiskas personas komercdarbības principiem.

Arī pats Pavļuts pagājušajā gadā norādīja, ka valstij un pašvaldībām nav nekādas nepieciešamības veidot jaunus uzņēmumus un konkurēt ar privāto sektoru tajos segmentos, kur veiksmīgi funkcionē tirgus un patērētājiem jau patlaban ir pieejams cenas un kvalitātes ziņā daudzpusīgs piedāvājums.

Tāpēc Valsts kontrole uzskata, ka nav lietderīgi tērēt budžeta līdzekļus, lai Valsts kontrole izvērtētu un konstatētu to, ko jau iepriekš ir konstatējušas atbildīgās valsts pārvaldes iestādes. Tāpat jāņem vērā, ka Valsts kontrole laikus plāno revīzijas, attiecīgi arī tām nepieciešamo budžetu un cilvēku resursus. Nepietiekama finansējuma apstākļos šādu neplānotu revīziju veikšana praktiski nav iespējama.

Kā ziņots, 6.septembrī uzņēmuma vadītāja Ineta Zalāne paziņoja, ka domes iecere dibināt «Aqua Riga», lai iesaistītos komercdarbībā un ražotu fasēto ūdeni, joprojām ir iesaldēta. Zalāne skaidroja, ka uzņēmuma nākotne atkarīga no Saeimas un Ministru kabineta lēmumiem par Ekonomikas ministrijas izstrādāto Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu. Savukārt Pavļuts atgādināja, ka Ekonomikas ministrija uz šāda jauna uzņēmuma dibināšanas prettiesiskumu norādīja, vēl pirms Rīgas dome pieņēma lēmumu.

«Rīgas dome, ignorējot ne vien oficiālās vēstules, bet arī saprāta balsi, deva atļauju «Rīgas ūdenim» dibināt jaunu uzņēmumu, lai sāktu biznesu un nodarbotos ar dzeramā ūdens fasēšanu. Pēc tam, kad uzņēmuma izveidē ir ieguldīti vismaz 100 000 latu, Rīgas domes amatpersonas pēkšņi secinājušas, ka problēmas ar likumu tomēr varētu rasties. Tāpēc Valsts kontrolei būtu jāizvērtē, vai šajā gadījumā nav notikusi līdzekļu izšķērdēšana un nesaimnieciska rīcība,» norādīja ministrs.

Viņš arī norādīja, ka Ekonomikas ministrija jau 2012.gada 11.jūnijā nosūtīja vēstuli Rīgas pilsētas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam (SC) un Rīgas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniekam, «Rīgas ūdens» kapitāla daļu turētāja pārstāvja pilnvarotajam pārstāvim Andrim Amerikam (GKR), norādot, ka «Aqua Riga» dibināšana, ņemot vērā šai sabiedrībai noteikto mērķi un piedāvāto risinājumu, būtu tiesiski nepamatota rīcība.

LETA jau ziņoja, ka par spīti nozares uzņēmumu iebildumiem, Rīgas domes lēmums dibināt «Aqua Riga» pieņemts jau 2012.gada 12.jūnijā, bet pērn 28.augustā uzņēmums reģistrēts Komercreģistrā. Uzņēmuma darbības sākums vairākkārt jau ir atlikts, un skaidrības par tā nākotni joprojām nav.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu