Latvijas zinātnieka vadībā izstrādāta jauna metode kvantu algoritmu izveidei (28)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Latvijas zinātnieka Andra Ambaiņa vadībā izstrādāta jauna metode kvantu algoritmu izveidei un atrisināta ar kvantu algoritmiem saistīta problēma, kas desmit gadus nodarbinājusi zinātniekus, aģentūru LETA informēja Latvijas Universitātes (LU) Preses centrā.

Veiksmīgi esot noslēdzies trīs gadus ilgušais profesora Ambaiņa vadītais projekts «Kvantu datorzinātne», kurā izstrādāta šī jaunā metode. Tā balstās uz mācīšanās grafiem - jaunu struktūru, kas padara kvantu algoritmu izstrādi daudz intuitīvāku, un tās autors ir Aleksandrs Belovs.

Projekts arī parādījis, ka kvantu algoritmi var būt būtiski ātrāki par tradicionālajiem arī tad, ja tiek pieprasīts, lai kvantu algoritms vienmēr izdod pareizo atbildi. Šis sasniegums atrisinājis zinātnes pasaulē jau 10 gadus labi zināmu, bet neatrisinātu problēmu.

Šis bija Eiropas Savienības 7.ietvara pētniecības projekts, kurā LU koordinēja Eiropas līmeņa konsorciju, kurā ietilpa astoņas universitātes un zinātniskie institūti no septiņām valstīm. Projekts Latvijā tika finansēts gan no ES 7.ietvara līdzekļiem 75% apmērā, gan no Latvijas nacionālā līdzfinansējuma 25% līmenī. Projekts tika realizēts Datorikas fakultātē.

Projekta laikā tika publicēti 37 zinātniski raksti ar pētījumu rezultātiem, ieskaitot vairākus rakstus visaugstākā līmeņa zinātniskajos izdevumos, kā «Journalofthe ACM» - pasaules vadošajā zinātniskajā žurnālā datorzinātņu teorijā. Tāpat nolasīti 54 referāti - 46 referāti starptautiskās zinātniskās konferencēs un astoņi referāti Latvijas augstskolu konferencē «LU un LMT Datorzinātņu dienas».

Komentāri (28)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu