Globālās sasilšanas palēnināšanās raisījusi kaismīgas diskusijas (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: brewbooks, CC BY-SA 2.0

Globālās sasilšanas palēnināšanās raisījusi kaismīgas diskusijas pirms piektdien gaidāmā ANO ekspertu ziņojuma.

Pēdējo 15 gadu laikā pasaules vidējā virsmas temperatūra pieaugusi gausāk, nekā prognozējuši daudzi klimata modeļi.

Kā liecina zinātnieku prognozes, globālajai sasilšanai būtu jāpalielinās kopā ar oglekļa izmešu apmēra pieaugumu. Taču pēdējos gados sasilšana palēninājusies.

Klimata skeptiķi jau steidz norādīt, ka vai nu datormodeļi bijuši kļūdaini, vai arī runas par cilvēku darbības izraisītu globālo sasilšanu ir tikai maldi.

Sagaidāms, ka ANO Starpvaldību klimata izmaiņu komisijas (IPCC) ziņojumā, kura publiskošana paredzēta piektdien, tiks apstiprināts, ka globālā sasilšana pēdējā laikā palēninājusies.

Dokuments, kas tiek apspriests Stokholmā, ir tikai pirmais sējums no trim, kas tiks publicēts tuvākajos mēnešos, un tikai piektais pārskats pēdējā ceturtdaļgadsimta laikā.

Pēdējo 50 gadu laikā vidējā globālā temperatūra ik desmit gadus pieaugusi par 0,12 grādiem pēc Celsija, bet pēdējo 15 gadu laikā pieaugums samazinājies līdz vidēji 0,05 grādiem desmitgadē.

Daļēji pieauguma palēnināšanās skaidrojama ar vulkāna izvirdumiem, jo tajos izdalās daļiņas, kas atstaro saulesgaismu, kā arī mazāku karstuma atdevi no Saules aktivitātes cikla, nekā bija sagaidāms, teikts ziņojumā.

Tikmēr IPCC priekšsēdētājs Radžendra Pačauri intervijā britu raidsabiedrībai BBC uzsver - zinātnieki ir nešaubīgi pārliecināti, ka globālo sasilšanu izraisa cilvēka darbību dēļ radītās siltumnīcefekta gāzes. Vienlaikus viņš atzīst, ka īsti nepiekrīt izskanējušajai pārliecībai, ka globālā sasilšana būtu palēninājusies.

«Neapšaubāmi pieaugusi mūsu pārliecība, ka klimata izmaiņas notiek, un atbildīgi ir cilvēki,» uzsver Pačauri. «Es neuzskatu, ka ir palēninājums [globālās temperatūras pieaugumā]. Es vēlētos pievērst jūsu uzmanību Pasaules Meteoroloģijas organizācijai, kas skaidri norādījusi, ka šī gadsimta pirmā desmitgade bijusi siltākā meteoroloģisko novērojumu vēsturē.»

IPCC šobrīd cenšas izskaidrot, kāpēc globālā sasilšana nenotiek tādā ātrumā, kāds bija prognozēts. Vienlaikus eksperti mēģinās panākt, lai pasaule pārāk ātri nesapriecātos, ka izdevies veiksmīgi izsprukt no globālās sasilšanas solītajām baisajām sekām.

Sagaidāms, ka ANO ziņojumā būs norādīts, ka siltumnīcefekta gāzu izmešu dēļ notikusi okeāna ūdens sasilšana, kusis sniegs un ledus, kā arī pieaudzis ūdens līmenis jūrās.

Ziņojumā būs brīdināts - ja izmešu apmērs tuvākajā laikā netiks samazināts, gaidāmas tik nopietnas izmaiņas klimatā, kādas nebūtu pieredzētas simtiem tūkstošus gadu.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu