33 valstu 300 pilsētās norisināsies Zinātnieku nakts (7)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Machine Project, CC BY-NC-SA 2.0

Piektdien, 27.septembrī, 33 Eiropas Savienības (ES) valstīs un kaimiņvalstīs notiks Zinātnieku nakts, kas visā Eiropā katru gadu notiek septembra ceturtajā piektdienā.

Kā informē Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecība Latvijā, Zinātnieku nakts pasākumi tiek rīkoti 25 ES dalībvalstīs (gandrīz visās, izņemot Austriju, Dāniju un Luksemburgu), kā arī Bosnijā un Hercegovinā, Fēru salās, bijušajā Dienvidslāvijas Maķedonijas Republikā, Islandē, Izraēlā, Melnkalnē, Serbijā un Turcijā.

300 pilsētās no Īrijas līdz Izraēlai zinātnieki dalīsies savā interesē par zinātni ar sabiedrību. Pasākuma mērķis ir iepazīstināt ar zinātni aizraujošā veidā un veicināt interesi par pētniecību kā karjeras iespēju.

Interesenti varēs iesaistīties eksperimentos un interaktīvos zinātniskos pasākumos, kā arī izmēģināt dažādas iekārtas pētniecības laboratorijās, kas parasti nav publiski pieejamas.

«Bērni ir zinātkāri un radoši pēc būtības, un Zinātnieku nakts ir lielisks veids, kā viņiem parādīt, ka zinātne ir forša. Kas zina, iespējams, tieši šīs nakts pasākumi rosinās dažas meitenes un zēnus nākotnē kļūt par lieliskiem zinātniekiem,» teic izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietu Eiropas komisāre Andrula Vasiliu.

Kā informē EK, Zinātnieku nakts saņem finansiālo atbalstu četrus miljonus eiro gadā (kopējās izmaksas ir 7,5 miljoni eiro) no ES Marijas Kirī vārdā nosauktajām darbībām, kas veicina starptautiska līmeņa karjeras iespējas pētniecības jomā. Šā notikuma mērķis ir izcelt pētniecības svarīgo nozīmi mūsu ikdienas dzīvē un radīt interesi par zinātni kā karjeras iespēju. Tā kā zinātnei ir milzīga loma Eiropas turpmākajā izaugsmē, kas kļūst arvien vairāk atkarīga no produktu un pakalpojumu inovācijas, ir būtiski mudināt aizvien vairāk jaunu vīriešu un sieviešu izvēlēties profesiju zinātnes jomā.

Zinātnieku nakts pasākumi tika atlasīti konkursa kārtībā saskaņā ar uzaicinājumu iesniegt priekšlikumus.

Marijas Kirī vārdā nosaukto darbību kopējais budžets no 2007. līdz 2013.gadam ir 4,7 miljardi eiro. Šos līdzekļus gandrīz pilnībā pārvalda EK pētniecības izpildaģentūra.

<em><strong>Latvijā Zinātnieku naktī varēs ielūkoties laboratorijās un pētniecības centros.</strong></em>

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu