Jaunups: «VEF Rīga» ir gatava Eirolīgas kvalifikācijas turnīram (26)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

«VEF Rīga» no jauna uzbūvētā sastāvā visos aspektos ir gatavs jaunajai sezonai, ko Latvijas čempionvienība otrdien sāks Viļņā Eirolīgas kvalifikācijā, aģentūrai BNS pastāstīja kluba padomes priekšsēdētājs Edgars Jaunups.

Kopš iepriekšējās sezonas izskaņas «VEF Rīga» sastāvā notika būtiskas izmaiņas, jo komandu pameta vairāki līdzšinējie līderi, taču būtiski progresējuši kluba sistēmā jau iepriekš iesaistītie gados jaunie basketbolisti, kā arī piesaistīti vairāki augsta līmeņa ārzemju spēlētāji. Pēc pirmssezonas pārbaudes spēlēm «VEF Rīgai» pirmais nopietnais pārbaudījums būs otrdien Eirolīgas kvalifikācijā pret «Lietuvos Rytas».

«Ir mikrotraumas, bet komanda gatavojas sezonas pirmajai spēlei 1. oktobrī. Mentāli, psiholoģiski un fiziski esam gatavi,» teica Jaunups. «Pirms starta ir labas emocijas,» viņš piebilda.

«VEF Rīgas» galvenais treneris Ramūns Butauts ir patīkami pārsteigts par jauno Dāvja Geka, Anžeja Pasečņika un Viktora Iļjina spēju jau pašlaik komandai nopietni palīdzēt, nevis tikai doties laukumā kā tālākiem rezervistiem uz pāris minūtēm, pastāstīja Jaunups. Butauts visos aspektos apmierināts arī ar līdzšinējā līdera Ērla Roulenda aizstājēju Danielu Braunu, turklāt ne tikai meistarības, bet arī pašatdeves un motivācijas aspektā. Roulends bija izteikts komandas līderis, tādēļ svarīgi, lai viņam komandā būtu pienācīgs aizstājējs, uzsvēra Jaunups.

Par svarīgu Jaunups nosauca arī pieredzējušā Toma Delininkaiša nolīgšanu, jo Lietuvas basketbolists spēs vajadzības gadījumā darboties arī kā saspēles vadītājs. Jaunups Delininkaiša iespējamo lomu komandā salīdzināja ar «VEF Rīgu» pametušā Daira Bertāna devumu iepriekšējā sezonā.

«Pieredzējis spēlētājs, ko labi zina treneris, jo neriskējām ar nezināmu spēlētāju ar nezināmu raksturu,» Delininkaiti raksturoja Jaunups. Viņš uzsvēra, ka Delininkaitis ir ne vien pieredzējis, bet trenerim arī labi zināms spēlētājs, kas tādēļ vēl jo vairāk spēs ātri iejusties komandā.

Jaunups rēķinās, ka «VEF Rīgu» sezonā gaida nopietni pārbaudījumi, bet labs rezultāts komandai būšot uzvara katrā spēlē. «Gaida grūts uzdevums, jo jāspēj noturēt pašu paceltā latiņa. Ar tādām komandām kā Maskavas CSKA un Bilbao vai Valensijas klubiem [pagājušajā sezonā] spēlējām ļoti līdzvērtīgi. Tas jāspēj noturēt un jāpierāda, ka pagājušā sezona nebija nekāds izņēmums,» komandas apņēmību pirms sezonas starta raksturoja kluba padomes priekšsēdētājs.

Viļņā «VEF Rīgu» jebkurā gadījumā gaidīs nopietna cīņa, taču ar Eirolīgas kvalifikācijas bezkompromisa formātu jārēķinās arī pretiniekiem, uzsvēra Jaunups. «Pirmā spēle sezonā vienmēr ir īpaša, un Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā tā jau būs izšķiroša. Turnīra formāts ir «dzīvo vai mirsti», un ar izšķirošu neveiksmi vienā spēlē jārēķinās gan «VEF Rīgai», gan pretiniekiem. Neatkarīgi no tā, kā nostartēsim [Eirolīgas kvalifikācijā], negribētu jau izdarīt secinājumus par visu sezonu. Taču startam esam gatavi,» atgādināja «VEF Rīgas» amatpersona.

Jaunups atzina, ka jārēķinās ar sezonas gaitā iespējamām traumām, jo bez tām nekad neiztiek. Pērnajā sezonā «VEF Rīgas» spēlētāji ilgstoši visi bija ierindā, taču vēlāk sezonas gaitā traumu bija daudz. Jaunups uzskata, ka tās bija sakritības, nevis kļūmīgas gatavošanās rezultāts, jo savainojumu specifika apliecināja nejaušības faktora ietekmi.

Pašlaik «VEF Rīgā» nesteidz spriest, kā atrisināsies Kaspara Bērziņa lieta, spēlētājam cerot saņemt brīvlaišanas vēstuli. Vai Bērziņam uz to ir tiesības, noteiks Starptautiskās basketbola federācijas Eiropas nodaļas (FIBA-Eiropas) arbitrāžā, jo puses nespēj vienoties. Bērziņa statusa neskaidrības dēļ «VEF Rīgai» viņa dalības prioritāte arvien sarūk.

«Ar viņu [Bērziņu] rēķināmies arvien mazāk. VEF ir komanda, ko veido labs mikroklimats un sportiska atmosfēra, nevis kādas intrigas un neadekvāti līgumi,» paskaidroja Jaunups. «Grūti iedomāties, ka šādā mikroklimatā var iekļauties spēlētājs, kurš publiski runā, ka negrib spēlēt VEF komandā. Viņa [Bērziņa] paša soļu dēļ arī reti kurš spēlētājs viņu sagaidītu atplestām rokām. Kamēr vieni cītīgi trenējas, cits staigā apkārt runādams

«VEF Rīgas» padomes priekšsēdētājs gan uzsvēra, ka ir arī jautājuma juridiskā puse, jo darba attiecības profesionālā klubā nav pusaudžu spēlītes vai amatieru pulciņam piedienīgas. «Ir skaidrs, ka mūs saista līguma attiecības, un tās ir jāievēro. Abu pušu skatījums ir atšķirīgs, taču jārod juridisks risinājums. Loģiskākais risinājums būtu savstarpēja vienošanās, taču to Bērziņa puse nevēlas. Žēl, ka tā, bet ko darīt. Lai arbitrāža lemj,» atzina Jaunups, kurš telefonkonferences sarunā ar Bērziņa aģentiem Amerikā pārliecinājies, ka pretimnākšanas vēlmes nav.

Noregulējums par līguma spēkā esamību un līdz ar to arī iespēju Bērziņam saņemt brīvlaišanas vēstuli varētu būt mēneša laikā, bet pilnībā lietas izskatīšana varētu ilgt sešus līdz deviņus mēnešus, prognozēja Jaunups. «Tā ir gandrīz visa sezona, bet katrs pats pieņem lēmumus,» viņš piebilda.

Pašlaik minimālu rēķināšanos ar Bērziņu «VEF Rīgā» veicina arī spēlētāja trauma, kas viņam tik un tā liegtu doties laukumā Eirolīgas kvalifikācijā. «Komanda gatavojas, it kā Bērziņa nebūtu, un tāda ir šodienas realitāte,» paskaidroja Jaunups.

Ja Bērziņa «VEF Rīgas» sastāvā nebūs, Latvijas čempionvienībā pieļauj iespēju nolūkot vēl kādu pastiprinājumu. Taču trenera apmierinātība ar gados jaunajiem spēlētājiem klubā vēl neliek steigā meklēt Bērziņam aizstājēju.

Eirolīgas kvalifikācijas turnīrā vienīgo ceļazīmi uz pamatturnīru astoņu klubu konkurencē iegūs komanda, kas gūs uzvaras trijās izslēgšanas kārtās. Ja «VEF Rīga» tik tālu netiks, sezonu Eiropas basketbola līgu apvienības (ULEB) turnīru sistēmā klubs turpinās Eiropas kausa izcīņā.

Komentāri (26)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu