Uz mūžu notiesātie trīs gadus mācīsies drēbnieka arodu (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: anadelmann, CC BY-NC-ND 2.0

Notiesātie, kuriem par smagiem noziegumiem piespriests mūža ieslodzījums, Daugavgrīvas cietumā trīs gadus mācīsies drēbnieka arodu, aģentūru LETA informēja Ieslodzījuma vietu pārvaldes pārstāve Ināra Makārova.

Vēlēšanos apgūt drēbnieka profesiju 18 notiesātie esot izteikuši paši. Šādu iespēju cietumā viņiem piedāvā Daugavpils profesionālā vidusskola. Cietumniekiem mācības notiks katru dienu no plkst.9 līdz 16. Lai gan mācību programmā ir arī vispārizglītojošie priekšmeti, lielāko daļu aizņem profesionālo iemaņu apgūšana.

Astoņas stundas nedēļā notiesātie apmeklēs teorētiskās nodarbības, kurās māca šūšanas tehnoloģiju un iekārtu uzbūvi. Savukārt 14 praktisko nodarbību laikā cietumnieki mācīsies strādāt ar šujmašīnu, apgūs detaļas un izzinās konstruēšanas pamatus. Notiesātos ar visiem apmācībai nepieciešamajiem darba materiāliem nodrošinās mācību iestāde.

Kā informēja Makārova, šūšanas pasniedzējai Ņinai Rudzei ir liela darba pieredze speciālās iestādēs, viņa atzīst, ka sākumā jutusies neomulīgi, atrodoties vienā telpā ar notiesātajiem, kuri izcieš mūža ieslodzījumu, taču, vērojot mācekļu nopietno attieksmi pret nodarbībām, viņas bažas pazudušas.

Pēc Rudzes domām, uz mūžu notiesātie starp pārējiem skolēniem izceļas ar apzinīgāku pieeju mācību procesam. Viņi uzdod daudz jautājumu, interesējas pat par vismazākajiem mācību procesa sīkumiem un lūdz sniegt vairāk apmācāmās vielas, nekā paredzēts programmas apjomā.

Sadarbībā ar Daugavpils profesionālo vidusskolu Daugavgrīvas cietumā aizvadītajā mācību gadā tika aprīkota mācību klase uz mūžu notiesāto šūšanas prasmju apmācībai. Pagājušā mācību gada beigās 17 uz mūžu notiesātie pabeidza viengadīgo apmācības kursu šuvēja palīga specialitātē un saņēma izglītības apliecību, pastāstīja Makārova.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu