Ievērojami pieaudzis OCTA atlīdzību apjoms negadījumos cietušajiem (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: T.M.O.F., CC BY-SA 2.0

Šī gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušo gadu, par 70% pieaudzis kopējais obligātās civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas (OCTA) atlīdzību apjoms, kas izmaksāts par negadījumos cietušajiem radītajiem morālajiem un materiālajiem zaudējumiem, liecina apdrošināšanas sabiedrības «If Apdrošināšana» dati.

Vairāk nekā puse - 54% - no visām atlīdzībām šogad izmaksāta kā ārstēšanās izmaksas cietušajiem. Otru lielāko izmaksu apjomu - 27% apmērā - veido izdevumi, kas saistīti ar kompensācijām ceļu satiksmes negadījumos cietušo personu pārejošu darba nespēju.

Par 47% pieaudzis arī kopējais OCTA atlīdzību pieteikumu skaits, kāds šogad saņemts «If Apdrošināšanā» no negadījumos cietušajiem. Tāpat šogad pieaudzis arī pieteikumu skaits un arī izdevumu apjoms par invaliditātes pensiju izmaksām negadījumos cietušajiem, kas saistītas ar ikmēneša izmaksām, kamēr vien ir spēkā cietušajam noteiktā invaliditātes grupa.

Tas apliecina, ka katru gadu palielinās autovadītāju un pasažieru informētība par iespējām atgūt par gūtajām traumām iztērētos līdzekļus, kā arī saņemt kompensāciju par radītajām ciešanām, norāda «If Apdrošināšana».

Reizēm ceļu satiksmes negadījumos cietušajiem nepieciešama gadiem ilga ārstēšanās, kā arī nepieciešams saņemt profesionālu rehabilitāciju, lai spētu veiksmīgi integrēties sabiedrībā. Piemēram, «If Apdrošināšanas» klientu vidū ir kāda sieviete, kura 2005.gadā cieta satiksmes negadījumā un kopš tā laika spiesta regulāri atrasties mediķu uzraudzībā un ārstēties, attiecīgi arī saņemot atlīdzības par izdevumiem. Savukārt citiem cietušajiem pēc gūtajām traumām nepieciešams apgūt jaunas prasmes un iemaņas, kā arī saņemt psihologa palīdzību, lai spētu iespējami pilnvērtīgāk iekļauties darba un sociālajā dzīvē.

Šī gada deviņos mēnešos nav bijis vērojams pieteikumu skaita pieaugums par morālajiem jeb nemateriālajiem zaudējumiem, kurus veido zaudējumi gan par apgādnieka, apgādājamā vai laulātā zaudējumu, gan arī zaudējumi saistībā ar cietušā cilvēka gūto traumu. Šogad «If Apdrošināšana» izmaksājusi vairākas kompensācijas par tuvinieka nāvi, kā arī kompensācijas par sāpēm un garīgām ciešanām negadījumos cietušajiem par gūtajām traumām.

Joprojām kopējā izmaksu apjomā 2013.gadā šie zaudējumi ir nelieli - tikai 4% apmērā no visiem ar OCTA negadījumiem atlīdzinātajiem zaudējumiem cietušajām personām.

Šogad vairākos gadījumos nācies atteikt atlīdzības izmaksu cietušajiem, jo izrādījies, ka viņu OCTA polises stājušās spēkā vairākas stundas pēc negadījuma, norāda «If Apdrošināšana». Tas nozīmē, ka negadījumā brīdī auto pārvietojies bez polises un tā iegādāta jau pēc avārijas cerībā, ka izdosies iegūt kompensāciju.

«Atteikumi izmaksāt atlīdzību šogad bijuši saistīti arī ar faktu, ka prasītāju gūtās traumas nav bijušas saistītas ar notikušo negadījumu. Savukārt, izvērtējot cita negadījuma apstākļus, atklājās, ka negadījumā cietušais – kāds nepilngadīgs jaunietis – vienlaikus bija arī negadījuma vaininieks. Proti, jaunietis, atrazdamies alkohola reibumā, cieta paša izraisītā ceļu negadījumā, kurā dzīvību zaudēja viņa māte. Jaunietis vēlējās pretendēt uz cietušā statusu, saņemot atlīdzību par morālajām ciešanām, zaudējot apgādnieku, vai izdevumiem, kas radušies atlabstot pēc gūtajām traumām,» norāda «If Apdrošināšanas» Personu atlīdzību grupas vadītāja Ilma Svekre.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu