Kādu kontracepcijas metodi izvēlēties (20)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: anqa, CC BY-NC 2.0

17% jeb gandrīz katra piektā sieviete Latvijā kontracepcijas metodes izvēlē priekšroku dod tā sauktajām nedrošajām metodēm - 12% ikdienas kontracepcijā izmanto pārtraukto dzimumaktu, savukārt 5% kalendāro metodi, secināts farmācijas uzņēma Gedeon Richter un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktajā pētījumā par Latvijas sieviešu kontracepcijas lietošanas paradumiem, informēja  Ilze Meirupska, «Gedeon Richter» sabiedrisko attiecību konsultante.

Lai noskaidrotu Latvijas sieviešu attieksmi pret dažādām kontracepcijas metodēm, respondentes tika aicinātas izvēlēties metodi, kura turpmāko trīs gadu laikā būs viņu prioritāte. Kā liecina pētījuma dati, iecienītākā kontracepcijas metode Latvijas sieviešu vidū ir vīriešu prezervatīvs (42%). Turklāt interesanti, ka prezervatīviem ir gandrīz tikpat daudz oponentu, cik atbalstītāju - vairāk nekā trešā daļa (39%) aptaujāto sieviešu atzinušas, ka šo metodi noteikti neizmantotu, savukārt 32% no seksuāli aktīvām sievietēm ir saskārušās ar kļūmēm prezervatīva lietošanā.

Otra populārākā metode Latvijas sieviešu vidū ir kontracepcijas tabletes, ko 17% respondentes minējušas kā savu pirmo izvēli. Savukārt, trešā visbiežāk minētā metode ir pārtrauktais dzimumakts. Neliela daļa sieviešu kā izsargāšanās līdzekli iecienījušas hormonālo un nehormonālo spirāli (9% un 6%). Tāpat Latvijas sieviešu vidū salīdzinoši retāk izmantotas ir tādas kontracepcijas metodes kā vaginālais riņķis, sterilizācija, ovulācijas tests, sieviešu prezervatīvi un citas.

«Katrai kontracepcijas metodei ir nosakāms Perla indekss jeb metodes efektivitāte. Izsargājoties ar pārtraukto dzimumaktu vai paļaujoties uz kalendāro metodi, gada laikā 25% jeb katrai ceturtajai sievietei no simts iestājas grūtniecība. Šis rādītājs ir ļoti augsts, tāpēc, ja sieviete šobrīd grūtniecību neplāno, būtu jāizvēlas daudz drošākas kontracepcijas metodes, piemēram, prezervatīvs vai pretapaugļošanās tabletes. Tāpat sievietēm, kuras neplāno grūtniecību, jāpatur prātā, ka ir pieejama arī avārijas kontracepcija, kas palīdzēs izvairīties no nevēlamas grūtniecības vai aborta,» komentē medicīnas sabiedrības ARS ginekoloģe un Latvijas Ginekologu asociācijas pārstāve Ieva Baidekalna.

Gedeon Richter un SKDS pētījums atklāj, ka 18 līdz 49 gadus vecas sievietes Latvijā kopumā ir seksuāli aktīvas un ar seksu nodarbojas vidēji 2.1 reizi nedēļā. Turklāt, salīdzinot ar Gedeon Richter starptautiskā pētījuma rezultātiem, kuru aģentūra Milward Brown veica 14 Eiropas valstīs, šis rezultāts teju sakrīt - Eiropā vidēji sievietēm seksuālas attiecības ir 2.3 reizes nedēļā.

Gedeon Richter un SKDS pētījums par Latvijas sieviešu seksualitāti un kontracepcijas lietošanas paradumiem Latvijā plašāk tiks prezentēts oktobra beigās.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu