Klavieru trio «Opera» kamermūzikas koncertā Latvijas Nacionālajā operā (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

12.oktobrī plkst. 15.00 LNO Beletāžas zālē skanēs kamermūzikas koncerts, kas veltīts britu komponista Bendžamina Britena 100. jubilejai. Koncertā piedalīsies klavieru trio «Opera» – Juris Žvikovs (klavieres), Svetlana Okuņa (vijole), Inga Sunepa (čells). Koncertu vadīs Liene Jakovļeva.

Klavieru trio «Opera» pirmais koncerts notika 2001.gada 20.oktobrī LNO Beletāžas zālē. Kopš tā laika trio muzicē nemainīgā sastāvā, ar regulāriem koncertiem veicinot kamermūzikas tradīciju atjaunošanu LNO, kā arī piedaloties Latvijas Koncertu rīkotajos projektos un LNO izrādēs.

Iekļaujoties izcilā komponista Bendžamina Britena (1913-1976) simtgades svinību kalendārā, kas, tuvojoties jubilejas dienai, 22.novembrim, pasaules mūzikas dzīvē kļūst aizvien piesātinātāks, arī klavieru trio «Opera» savu ikrudens koncertu velta dižajam jubilāram. Tiesa, līdzās viņa rakstītajam opusam, iekļaujot arī Alfrēda Šnitkes mūziku, kas lielākā godā tiks celta nākamgad, atzīmējot komponista 80.dzimšanas dienu, kā arī Morisa Ravela opusu, atceroties, ka viņa 140.jubileja savukārt gaidāma pēc diviem gadiem.

Čellistes Ingas Sunepas un pianista Jura Žvikova interpretācijā skanēs simtgadnieka Bendžamina Britena piecdaļīgā «Čella sonāte», kas ir pirmā no pieciem izcilajam čellistam Mstislavam Rostropovičam veltītajiem opusiem un pirmoreiz izskanējusi 1961.gadā.

Izcilais komponists Alfrēds Šnitke (1934-1998) koncertā tiks pārstāvēts ar «1. Sonāti vijolei un klavierēm» (1963), ko spēlēs Svetlana Okuņa un Juris Žvikovs. Četrdaļīgā sonāte ir viens no skaņraža eksperimentālā perioda opusiem, kas iezīmē jaunu komponista rakstības stilu.

Visi trīs mūziķi satiksies francūža Morisa Ravela (1875-1937) virtuozajā «Trio klavierēm vijolei un čellam», kas pirmatskaņots 1915.gadā Parīzē un veltīts komponista skolotājam Andrē Žedalžam.

Koncerts sola muzikālu izaicinājumu skatītājiem un pašiem mūziķiem, Latvijas koncertdzīves kalendārā ienesot svaigas rudens krāsas.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu