Izmaiņas Darba likumā samazinās publiskos amata konkursus (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Situāciju darba tirgū var būtiski ietekmēt plānotās izmaiņas Darba likumā, kas attiecas uz  sludinājumos iekļaujamo informāciju. Saeimā pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi likumā paredz, ka darba sludinājumā juridiskajai personai un personāla atlases uzņēmumam būs jānorāda darba devēja reģistrācijas numurs.

Līdz ar 2010. gada 4. marta grozījumiem Darba likumā, sludinājumos ir obligāti jānorāda juridiskās personas (darba devēja) vai personāla atlases uzņēmuma nosaukums, kurš darba devēja uzdevumā veic kandidātu atlasi. Tādā veidā darba devēji, kuri vēlējās palikt anonīmi sākotnējā atlases posmā, izvēlējās publicēt darba sludinājumu caur personāla atlases kompāniju. Plānotie grozījumi Darba likumā nozīmēs to, ka darba devēji vairs nevarēs izmantot arī personāla atlases uzņēmumu, lai pirmajās atlases kārtās neatklātu savu nosaukumu, tādējādi paredzams, ka samazināsies publisko amatu konkursi, kas negatīvi ietekmēs darba tirgus izaugsmi. Šajā gadījumā tie darba devēji, kuri tomēr vēlēsies atrast darbinieku anonīmā veidā, izvēlēsies citas piesaistes metodes, piemēram, kandidātu tiešo meklēšanu bez publiska konkursa, kas būtībā nozīmē darbinieka pārvilināšanu. Līdz ar to darba devējiem nāksies palielināt izdevumus, un nereti viņi būs spiesti par attiecīgo amata pozīciju arī pārmaksāt, piedāvājot 20-30% augstāku atalgojumu.

Saskaņā ar CV-Online Latvia 2012.gada septembrī veikto pētījumu, kurā piedalījās 210 uzņēmumi, vairāk nekā 20% no visiem darba devējiem praktizē anonīmu sludinājumu publicēšanu, nenorādot uzņēmuma nosaukumu. Visbiežāk darba devēji to pamato ar vēlmi, lai par vakanci neuzzina uzņēmuma konkurenti un uzņēmumā strādājošie darbinieki, piemēram, situācijās, kad tiek plānots aizvietot kādu pašreizējo darbinieku. Tāpat nereti darba devējs nevēlas, lai kandidāti jau pirmajās atlases kārtās ar viņu tieši komunicē, tāpēc darbu uztic personāla atlases uzņēmumam. Un visbeidzot, anonīms sludinājums, izmantojot personāla atlases kompānijas, ir labs veids, lai mazpazīstams uzņēmums darba tirgū varētu iegūt vairāk kandidātu pieteikumus.

Pieņemot izmaiņas Darba likumā par sludinājumos iekļaujamo informāciju, būtisks jautājums ir arī par situāciju uzņēmumiem, kuri vēl nav reģistrēti Komercreģistrā un personāla atlases uzņēmums meklē pirmo darbinieku – uzņēmuma vadītāju. Šādi gadījumi ir ļoti izplatīti ar ārvalstu uzņēmumiem, kuri plāno atvērt meitasuzņēmumu vai filiāli Latvijā.

Kopumā vērtējot izmaiņas Darba likumā, tām vajadzētu būtu vērstām uz efektīvu un elastīgu darba tirgus vidi, veicinot gan darba ņēmēju, gan darba devēju konkurētspēju. Tāpēc risinājums šajā gadījumā būtu plānotajās Darba likuma izmaiņās neuzlikt par pienākumu personāla atlases kompānijai publiskot tās klienta (darba devēja) reģistrācijas numuru, ja tas ir vēlējies palikt anonīms. Attiecīgi šajā gadījumā būtu jāpublisko tikai personāla atlases kompānijas reģistrācijas numurs vai gadījumos, ja konkurss ir atklāts, tad arī tiešā darba devēja reģistrācijas numurs.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu