Lidojoši roboti mājokļa uzkopšanai - labākā «Electrolux Design Lab 2013» ideja (11)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Kas ir neatņemama nākotnes mājokļa sastāvdaļa? Lidojošs putekļusūcējs, elpojoša siena, kas attīra gaisu, un 3D ēdiena printeris ir tikai dažas no starptautiskā studentu dizaina konkursa «Electrolux Design Lab 2013» dalībnieku vīzijām. Par vērtīgāko ideju nākotnes mājsaimniecībai 2013. gadā dizaina profesionāļi atzina dizaina konceptu «Mab»: mazu, lidojošu robotu spietu mājokļa uzkopšanai, ko radījis Adrians Peress Zapata (Adrian Perez Zapata) no Kolumbijas, portālu «Apollo» informēja Kitija Balcare, Electrolux Latvia komunikācijas konsultante.

«Es biju universitātes dārzā un pētīju to, kā savu darbu veic bites, apputeksnējot ziedus. To darba organizēšana izskatījās tik maģiska. Manam konceptam «Mab» ir nepieciešami ātri paveicami sākotnēji uzstādījumi, lai darbotos neatkarīgi no lietotāja. Tādā veidā ierodoties mājās, var ieraudzīt, kā darbojas mazo robotu uzkopēju spiets, kas pats nosaka uzkopjamās vietas. Mājokļa iemītniekam tas nozīmē iespēju sēdēt un atpūsties, ar lielu aizrautību vērojot, kā mazās «Mab» būtnes maģiski spieto, pucējot mājokli,» stāsta darba autors Adrians Peress Zapata, kura ideja «Mab» ir automātiska uzkopšanas sistēma, kas sastāv no tūkstošiem mazu, lidojošu robotu. Tie uzkopj virsmas, pieskaroties noteiktām vietām ar ūdens pilieniem. Ierīce skenē mājokli, nosaka virsmas un vietas, kas ir jātīra, un nosūta turp mazos lidojošos robotus.

«Electrolux» dizaina speciālists un konkursa žūrijas priekšsēdētājs Stefano Marcano (Stefano Marzano) norāda: «Šī gada uzvarētāja ideja ļauj atkal ar svaigu skatienu palūkoties uz robota ideju, ieraugot to ne tikai kā cilvēka aizvietotāju, bet turpinot dabā novērotas likumsakarības un darba organizācijas procesu grupās. «Mab» ir inovatīvs koncepts, kas nākotnes cilvēkam noteikti palīdzēs ietaupīt laiku, ko tam jāvelta uzkopšanas darbam savās mājās, vienlaikus pilnveidojot iegūto rezultātu.»

Otro vietu ieguva dizaina koncepts 3D ēdiena printerim «Atomium», ko radīja Luīza Silva (Luiza Silva) no Brazīlijas. Idejas pamatā ir vēlme padarīt ēst gatavošanas procesu saistošu bērniem, vienlaikus veicinot veselīgu dzīvesveidu. Trešo vietu žūrija piešķīra Dzibjenam Vaijuenam (Jeabyun Yeon) no Dienvidkorejas par ideju «Elpojošā siena», novērtējot idejas spēju ne tikai piedāvāt jaunu mājas ierīci, bet arī papildināt jau mājokļa būvniecības procesu ar estētisku un poētisku elementu.

Skatītāju balvu ar 4391 balsi, kas sastādīja 40% no kopējā tiešsaistē atdoto balsu skaita, konkursa interneta vietnē arī ieguva dizaina koncepts «Mab».

Dizaina konkursa galvenais mērķis ir rosināt dizaina studentus globālā mērogā iesniegt savas radošās idejas nākotnes mājokļu attīstībai, kā arī kalpot kā vietai, kas iepazīstina ar nākotnes talantiem. Pirmās vietas ieguvējs kā balvu saņem 5000 eiro un sešu mēnešu ilgu, apmaksātu praksi «Electrolux» dizaina centrā. Otrās vietas ieguvējs balvā saņem 3000 eiro, trešās vietas – 2000 eiro, bet skatītāju balvas ieguvējs saņem 1000 eiro. Šī gada konkursa tēma bija «Iedvesmojošā dzīve pilsētā». Nākotnes pilsēta nav plaša, ir nepārtrauktā darbībā un kompakta. Dzīvojamās telpas ir mazākas, ir mazāk iespēju uzglabāt, bet mājām joprojām ir jābūt vietai, kur iespējamas izklaides un kulinārijas prieks. Dalībniekiem tika lūgts iesniegt idejas nebijušiem produktiem, aksesuāriem, precēm, kā arī pakalpojumiem, piedāvājot risinājumus kopīgai ēst gatavošanai, svaigam gaisam un vieglai uzkopšanai.

2013. gada konkursā tika iesniegti vairāk nekā 1700 pieteikumi no vairāk nekā 60 valstīm. Konkurss notika piecos līmeņos, dodot iespēju dalībniekiem katrā no posmiem koncentrēties uz vienu no soļiem – ideja un uzmetums, idejas attīstīšana, vizuālā attīstīšana, funkciju attīstīšana un idejas prezentācija noslēguma pasākumā. Vairāk kā 100 ideju tika izvēlētas, lai tās tālāk attīstītu un tās vērtētu «Electrolux» dizaina, pētniecības un attīstībās, kā arī mārketinga profesionāļi. Par jebkuru no darbiem varēja balsot arī sabiedrība, un tie, kuri ieguva visvairāk balsu, nokļuva nākamajā konkursa kārtā. Konkursa žūrija, kuras sastāvā bija vadošais «Electrolux» dizaina speciālista un konkursa žūrijas priekšsēdētājs Stefano Marcano (Stefano Marzano), «Yanko Design» dizaina stratēģis Haideči Hamaguči (Hideshi Hamaguchi) un «LOFT Bookazine» galvenais redaktors Paio Barone Lumaga (Pio Barone Lumaga), izvēlējās 8 konkursa finālistus.

Līdzšinējās konkursa «Electrolux Design Lab» tēmas:

  • 2003 – Risinājumi, kurus rada lietotāji
  • 2004 – Dizaina risinājumi nākotnei
  • 2005 – Dizaina risinājumi nākotnei
  • 2006 – Dizains veselīgai ēšanai
  • 2007 – Zaļais dizains
  • 2008 – Interneta paaudze
  • 2009 – Dizains nākamajiem 90 gadiem
  • 2010 – Otrā kosmosa paaudze
  • 2011 – Inteliģentā mobilitāte
  • 2012 – Piedzīvo dizainu
  • 2013 – Iedvesmojošā dzīve pilsētā
Komentāri (11)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu