Zināms, kas konsultēs bankas «Citadele» investora meklējumus (10)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Bankas «Citadele» investora meklējumus konsultēs Francijas banka «Societe Generale», šodien pēc valdības sēdes žurnālistus informēja Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Bankas «Societe Generale» uzdevums būs izvēlēties labāko investoru bankai. Darījuma juridiskais konsultants būs starptautisks juridiskais uzņēmums «Linklaters».

PA biznesa portālu «Nozare.lv» informēja, ka «Societe Generale SA» uzdevums būs izanalizēt tirgus situāciju un noteikt labāko investoru piesaistes modeli bankai «Citadele». Investīciju banka veiks aktivitātes privātā kapitāla piesaistes stratēģijas sagatavošanai un ieviešanai, tajā skaitā īstenos mārketinga aktivitātes un veiks sarunas ar potenciālajiem investoriem.

Veicot investoru sekmīgu piesaisti bankai «Citadele», konsultants «Societe Generale SA» saņems veiksmes atlīdzību, kas atkarībā no darījuma struktūras un saņemtajiem investoru piedāvājumiem maksimāli var būt 2,3 miljoni eiro. Papildus tiks segti attaisnotie izdevumi, kas līguma ietvaros nevar pārsniegt 120 000 eiro.

Konkursā tika uzaicinātas piedalīties starptautiski atzītas un respektablas investīciju bankas, kurām ir nevainojama reputācija un pēdējo piecu gadu pieredze banku akciju pārdošanas darījumos virs 80 miljoniem eiro, kā arī darba pieredze valsts atbalsta lietās Eiropas Savienībā banku nozarē. Uzaicinājumi piedalīties konkursā tika izsūtīti 13 lielākajām investīciju bankām, kas tika atlasītas, izmantojot «Bloomberg» un «Financial Times» finanšu konsultantu un investīciju banku 2012.gada reitingus. Divas no tām iesniedza piedāvājumus, no kuriem kā kvalitatīvākais un finansiāli izdevīgākais tika atzīts «Societe Generale SA» piedāvājums.

Pieteikumu izvērtēšanu veica speciāli veidota atlases komisija, kurā piedalījās Finanšu ministrijas, Ekonomikas ministrijas un PA pārstāvji, kā arī pieaicināti pārstāvji no bankas «Citadele» padomes un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas.

«Societe Generale SA» ir viena no lielākajām Eiropas finanšu pakalpojumu grupām. Uzņēmums nodarbina vairāk nekā 154 000 darbinieku 76 valstīs, sniedzot pakalpojumus 32 miljoniem klientu visā pasaulē. Starp aktuāliem darījumiem, kuros «Societe Generale SA» darbojās kā finanšu konsultants, var minēt «Citibank Belgium» pārņemšanas darījumu. «Societe Generale SA» šajā darījumā konsultēja «Credit Mutuel Nord.» Darījuma vērtība 280 miljoni eiro. Tāpat «Societe Generale SA» darbojās kā finanšu konsultants «Sberbank», kas 505 miljonu eiro vērtā darījumā pārņēma «Volksbank International».

Jau ziņots, ka iespējamie privātā kapitāla piesaistes modeļi bankai «Citadele» ir vairāki - tā var būt valstij piederošo bankas akciju pārdošana stratēģiskajam investoram vai vairākiem finanšu investoriem, kā arī iespēja laist bankas akcijas publiskajā piedāvājumā ar biržas starpniecību.

MK atbalstīja arī bankas «Citadele» investoru piesaistes juridiskā konsultanta atlases konkursa komisijas rekomendāciju slēgt līgumu ar starptautisko juridisko biroju «Linklaters», kura piedāvājums tika atzīts kā kvalitatīvākais un finansiāli izdevīgākais trīs piedāvājumu konkurencē. Juridiskā konsultanta darba uzdevums būs sagatavot ar investoru piesaisti saistītos dokumentus, veikt pārrunas ar Eiropas Komisiju par valsts atbalsta jautājumiem, piedalīties sarunās ar iesaistītajām pusēm, tajā skaitā Eiropas Komisiju un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banku par investoru piesaisti bankai «Citadele». Kopējās pakalpojumu izmaksas līguma ietvaros nevar pārsniegt 540 000 eiro.

«Linklaters» ir globāla juridisko pakalpojumu firma, kurai ir 29 biroji 20 pasaules valstīs. Firmas personālu veido 2700 kvalificēti juristi. Starp aktuālajiem darījumiem, kuros «Linklateres» darbojās kā juridiskais konsultants, var minēt otras lielākās Polijas bankas «Bank Pekaou» publisko piedāvājumu, kā arī «Barclays Bank PLC» darījumu, tai pārņemot «ING Direct».

Konsultanta piesaiste bankas darbību neietekmēs, banka «Citadele» turpinās strādāt un attīstīties tāpat kā līdz šim, apkalpojot gan iedzīvotājus un uzņēmumus, gan arī strādājot privātā kapitāla pārvaldīšanas sektorā.

Kopš savas darbības uzsākšanas 2010.gadā «Citadele» nepilnu trīs gadu laikā ir kļuvusi par pelnošu koncernu. «Citadeles» grupa šā gada pirmo pusgadu noslēgusi ar 5,8 miljonu latu peļņu, kas ir par 27% vairāk nekā pērn pirmajā pusgadā. Grupas operacionālie ieņēmumi šā gada pirmajā pusgadā, salīdzinot ar 2012.gada pirmo pusgadu, palielinājušies par 12%.

Pērn Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts atzina banku «Citadele» par vislabāk pārvaldīto valstij piederošo uzņēmumu Baltijas valstīs.

PA īpašumā ir 75% bankas «Citadele» akciju, bet 25% un vienas akcijas īpašnieks ir Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka.

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu