Aicina uz Barona dzimšanas dienu (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Godinot folkloristu Krišjāni Baronu viņa 178. dzimšanas dienā, Turaidas muzejrezervāts aicina iesākt rītu ar skanīgām latviešu tautasdziesmām, pirms darba un dienas gaitām 31.oktobrī plkst. 8.00 pulcējoties Siguldā pie Krišjāņa Barona pieminekļa.

Dziesmu rītā «Visas manas greznas dziesmas» kopā ar muzejrezervāta darbiniekiem un Siguldas folkloras kopu «Senleja» un «Senlejiņa» dalībniekiem ikviens aicināts dziedāt, skandēt vai izdejot savas īpašās, sirdij tuvākās dainas, atgādinot sev un apkārtējiem par tautasdziesmās ierakstītajām vērtībām un spēku.

Ikviens aicināts ņemt līdz svecīti vai ziediņu, ar ko pušķot Krišjāņa Barona pieminekļa pakāji.

Krišjānis Barons, kurš sava mūža pēdējās vasaras pavadījis, dzīvojot Gaujas senielejā, Turaidas pilskalna pakājē «Dainu» mājās, daudzu gadu garumā ir vācis, sistematizējis un apkopojis latviešu tautasdziesmas, kas publicētas «Latvju dainas» 6 sējumos. Tajos apkopotas 217 996 tautasdziesmas, kas vēsta par latvisko dzīvesziņu, ētiskajām vērtībām un dabas daili. Uzkrājot tautasdziesmas, 1880.gadā tiek izgatavots Dainu skapis, kas kopš 2001. gada 4. septembra iekļauts UNESCO Pasaules atmiņas sarakstā un ir pasaules kultūras sastāvdaļa.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu