Atsācies pakāpenisks Latvijas mājsaimniecību kopējo uzkrājumu kāpums (64)

BNS
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reinis Oliņš/Apollo

Šogad atsācies pakāpenisks Latvijas mājsaimniecību kopējo uzkrājumu apmēra pieaugums, aģentūrai BNS pavēstīja Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) Komunikācijas daļas galvenā sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Upleja.

«Būtiski samazinoties mājsaimniecību kredītu slogam, pēc pēdējo triju gadu stagnācijas perioda 2013.gadā ir atsācies pakāpenisks Latvijas mājsaimniecību kopējo noguldījumu pieaugums. Šāds pavērsiens līdzekļu novirzīšanā uzkrājumiem ir vērtējams kā tendence,» atzīmēja Upleja.

Viņa informēja, ka Latvijas iedzīvotāji kopumā šogad jūnija beigās gan noguldījumos, gan cita veida ieguldījumos bija uzkrājuši 4,71 miljardu latu pretstatā 3,82 miljardiem latu 2007.gada beigās.

Tostarp visvairāk līdzekļu 2013.gada jūnija beigās Latvijas iedzīvotāji bija uzkrājuši noguldījumos – 2,98 miljardus latu, seko pensiju sistēmas otrais līmenis ar 1,08 miljardiem latu, 149 miljoni latu ieguldīti privāto pensiju fonfu pensiju plānos, 143 miljoni latu – ieguldījumu fondos, 115 miljoni latu – parāda vērtspapīros, 113 miljoni latu – akcijās, 113 miljoni latu - dzīvības apdrošināšanā ar uzkrājumu, deviņi miljoni latu noguldīti krājaizdevu sabiedrībās, bet mazāk nekā trīs miljoni latu ieguldīti tirgum piesaistītajās apdrošināšanā.

«Salīdzinot ar 2007.gadu, kad banku izsniegto kredītu apmērs bija teju divreiz lielāks nekā iedzīvotāju noguldījumi, patlaban šī attiecība ir vērtējama kā samērīgāka – kredītos izsniegti 4,42 miljardi latu, bet noguldījumos uzkrāti 2,98 miljardi latu,» atzīmēja Upleja.

Viņa arī norādīja, ka mājsaimniecību kredītu sloga samazināšanās, tos atmaksājot, ļauj novirzīt vairāk līdzekļu uzkrājumiem un ieguldījumiem. «Būtiski, ka Latvijas iedzīvotāji patiešām daļu līdzekļu novirza šādiem mērķiem. Šāds pavērsiens ir uzskatāms par tendenci, jo pēc vairāku gadu stagnācijas 2013.gadā ir atsākusies noguldījumu palielināšanās, un tā skaidrojama gan ar darba algu pieaugumu valstī, gan zemo inflācijas līmeni, kas mājsaimniecībām ļauj sajust patiesu ienākumu palielinājumu un dod iespēju tos novirzīt savas finansiālās ilgtspējas stiprināšanai,» klāstīja FKTK pārstāve.

Latvijā kopumā ir 29 bankas, tostarp deviņas ārvalstu banku filiāles. Divas bankas gan pārtraukušas klientu apkalpošanu.

Komentāri (64)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu