Gerčikovs: Mikrouzņēmumu nodokļa likums ir jālabo (57)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Mikrouzņēmumu nodokļa likums noteikti ir jālabo. Pirmkārt, visiem darba ņēmējiem mikrouzņēmumos ir jāmaksā visi nodokļi. Otrkārt, likumā jāparedz visu mikrouzņēmumu dalībnieku obligāti atskaitījumi pensiju fondā, uzskata AS «Dzintars» valdes priekšsēdētājs Iļja Gerčikovs.

Jau ziņots, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK) sākusi parakstu vākšanu pret deputātes Elīnas Siliņas ierosināto un Saeimas pirmajā lasījumā pieņemto priekšlikumu paaugstināt mikrouzņēmumu nodokļa likmi līdz 15%.

«Uzskatu, ka šajā gadījumā LTRK nodarbojas ne ar saviem pienākumiem. Tā vispār nav LTRK funkcija. Tas nav attiecināms uz visu LTRK, bet gan tikai uz diviem organizācijas vadītājiem. Mikrouzņēmumu nodokļa likums noteikti ir kaitīgs pašreizējā redakcijā. LTRK valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš un LTRK viceprezidente, nodokļu un nodevu eksperte Lienīte Caune neoperē ar cipariem, bet tikai nepamatoti paziņo par šī likuma pozitīvo efektu,» norāda Gerčikovs.

Savukārt fakti norāda uz pilnīgi ko citu, uzsver uzņēmējs un informē, ka mikrouzņēmumu skaits divos gados ir palielinājies gandrīz desmitkārt un tajos deklarēti 53 000 nodarbināto. Vienkāršs aprēķins norāda, ka viņiem būtu jāsaražo bruto produkcija par gandrīz vienu miljardu latu - vismaz 20 000 latu reizināti ar 53 000. Tas ir absurds - tādu sasniegumu nav. Darbavietu skaitam vajadzēja palielināties par 50 000, bet arī to nav, skaidro Gerčikovs.

«Tad, kas par lietu? Vienkārši - 90% no reģistrētajiem mikrouzņēmumiem ir sadalījušies daudzie mazie uzņēmumi, kuri maksāja algu aploksnēs, bet tagad, pateicoties šim likumam, pārgājuši likumīgā statusā. Darba tirgū radīts interešu konflikts, jo mikrouzņēmumu darbinieki var saņemt līdz 500 latiem «uz rokas» bez nodokļiem, turpretī parasto uzņēmumu darbiniekiem jāmaksā visi nodokļi. Mikrouzņēmumu darbinieki paliek bez pensijas, jo nenodrošina sev pensiju no atskaitījumiem 9% apmērā no uzņēmuma kopējā apgrozījuma,» uzsver Gerčikovs.

Jau ziņots, ka Saeimas neatkarīgā deputāte Siliņa iesniegusi Saeimā valdošajā koalīcijā iepriekš atbalstīto priekšlikumu, kas paredz pakāpeniski palielināt mikrouzņēmuma nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%.

Mikrouzņēmumam, kura apgrozījums gadā pārsniedz 7000 eiro (4920 latus), mikrouzņēmuma nodokļa likmei pārsnieguma daļai no 2017.gada ir jābūt 15%, paredz Siliņas iesniegtais priekšlikums grozījumiem valsts 2014.gada budžeta likumprojektu pavadošajā likumā.

Grozījumi iesniegti Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, kurā pašlaik mikrouzņēmumiem neatkarīgi no apgrozījuma apmēra nodokļa likme noteikta 9%. Pārejas noteikumos Siliņa rosina noteikt, ka 2015.taksācijas gadā tiktu piemērota mikrouzņēmuma nodokļa likme 11% un 2016.taksācijas gadā 13%.

Siliņas priekšlikumā 2017.gads nav tieši ierakstīts, taču deputāte aģentūrai LETA skaidroja, ka saskaņā ar juridisko tehniku, ja pārejas periods beidzas, stājas spēkā likumā noteiktā pamatlikme. Priekšlikumā kā pēdējais pārejas perioda gads minēts 2016.gads.

Tāpat arī iecerēts, ka, iesniedzot mikrouzņēmumu nodokļa ceturkšņa deklarāciju, mikrouzņēmumu nodokļa maksātājs izsniedz darbiniekam aprēķinu par darbiniekam aprēķināto sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu objektu un aprēķinātajām valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām ceturksnī. Priekšlikumā runa ir par Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS) elektroniski sagatavoto informatīvo aprēķinu.

Kā ziņots, valdošā koalīcija atbalsta ierosinājumu pakāpeniski palielināt mikrouzņēmuma nodokli, sākot no 2015.gada, līdz 2017.gadā tas sasniegs 15%.

Vidējā summa, no kuras par mikrouzņēmuma darbiniekiem tiek veiktas sociālās iemaksas, ir maza, tāpēc viņiem pienākas arī mazas sociālās garantijas, secinājusi Labklājības ministrija (LM), analizējot Mikrouzņēmumu nodokļa likuma praktiskās īstenošanas gaitu un rezultātus.

Kopš 2011.gada sākuma mikrouzņēmumu nodokļa maksātāju skaits palielinājies vairāk nekā četras reizes, liecina LM rīcībā esošā informācija. 2013.gada pirmajā ceturksnī mikrouzņēmumos bija nodarbināti 55 454 cilvēki, kas ir 13,3 reizes vairāk nekā 2010.gada ceturtajā ceturksnī.

Komentāri (57)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu