Fotoreportāža: Pie Saeimas - ar svilpēm bruņojušos pedagogu un zinātnieku pūlis (393)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: R. Oliņš/Apollo

Ceturtdien piketā pie Saeimas iespaidīgs skaits pedagogu un zinātnieku, bruņojušies ar svilpēm un plakātiem, prasa cienīgu darba samaksu.

Piketētāji ar plakātu palīdzību vēstījuši: «Skolotājam jāmāca bērni Latvijā, nevis jāsaiņo vistas Vācijā», «Pieprasām saprātīgu un loģisku izglītības politiku», «Krīze beigusies, atdodiet algas», «Ministrus uz skolām ar skolotāju algām».

Iepriekš tika paredzēts, ka tajā piedalīsies aptuveni 2000 pedagogu un zinātnieku no visas Latvijas.

Aģentūra LETA vēstī, ka pie protestētājiem bija ieradies arī Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš apstājās, lai aprunātos ar pedagogiem. Vaicāts par pedagogu zemo atalgojumu, viņš norādīja, ka nav šaubu, ka tas ir zems, bet jautājums esot, kā to palielināt. «Nākotne ir mūsu rokās. Jāsaka, ka viņi redz labāk, kas jādara, jo visu mūžu strādā un labāk saprot,» vaicāts, kāds būtu šīs dienas vēstījums pedagogiem, atzina Bērziņš.

Viņš arī sacīja, ka šādi pasākumi notiek ļoti reti un uz tiem sanāk tie, kas grib labu. Runājot par iespējām no nākamā gada palielināt algas, prezidents nedomā, ka 2014.gadā būs lielas izmaiņas salīdzinājumā ar esošo budžetu.

Pirmsskolas skolotājas no Krāslavas aģentūrai LETA izteicās, ka piedalīties protestā pamudinājusi mazā alga. Viņas akcentēja, ka pirmsskolas skolotājiem ir ļoti zemas algas un nav iespējas saņemt piemaksas, kā arī minēja, ka no jaunā gada līdz ar minimālās algas celšanu algas pieaugs, taču ne viņām, lai arī atbildība par bērnu izglītošanu ir liela. Skolotājas pauda cerību, ka valdība atradīs nepieciešamos līdzekļus algu palielināšanai no nākamā gada septembra par likmi līdz 310 latiem, kas, viņuprāt, joprojām nebūs cienīgs atalgojums.

Pie pedagogiem aprunāties bija ieradies arī izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Ik pa laikam pedagogi izkliedz saukli «Algu! Algu!».

Kā iepriekš aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) sabiedrisko attiecību speciālists Edgars Grigorjevs, skolotāji ar svilpēm izsvilps valsts nākamā gada budžetu un deputātus, kuri to atbalsta. Ja politiķi neieklausīsies nozares darbiniekos, arodbiedrība rīkos turpmākas protesta aktivitātes, neizslēdzot streiku.

Arodbiedrība ar brīdinājuma piketu vēlas pievērst deputātu un sabiedrības uzmanību izglītības un zinātnes darbinieku prasībām par nepieciešamo papildu finansējumu cienīgai darba samaksai. LIZDA nav mierā ar valdības piedāvājumu no 2014.gada 1.septembra paaugstināt pedagogu zemākās mēneša darba algas likmes no 280 līdz 295 latiem uz papīra, bet vēlas pamatlikmes palielinājumu līdz 310 latiem. Arodbiedrība vēlas arī redzēt skaidri iezīmētu algu palielinājuma grafiku 2015. un 2016.gadam, tāpat arī mudinās nodrošināt normatīvos noteikto valsts finansējumu zinātnei un augstākajai izglītībai pilnā apmērā.

Atbalstu LIZDA tās prasībās paudusi arī Latvijas Izglītības vadītāju asociācija (LIVA). Protesta akcijā piedalīsies iecerējuši arī citu Latvijas arodbiedrību pārstāvji. Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) atbalsta skolotāju prasības, tāpēc piketā piedalīsies arī savienības vadība un dalīborganizāciju pārstāvji.

Komentāri (393)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Nepalaid garām
Uz augšu