Nīderlandē izraisās diskusijas par Ziemassvētku vecīša palīgu Melno Pītu (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: cathro, CC BY-NC-ND 2.0

Nīderlandē izcēlušās kvēlas diskusijas par Ziemassvētku vecīša palīgu Melno Pītu un tā nākotni ziemas saulgriežu svinēšanā.

Vairums nīderlandiešu uzskata Melno Pītu par nekaitīgu jokdari, kas uzjautrina bērnus svētku laikā, bet kritiķi pārmet tam rasisma veicināšanu.

Melnais Pīts ir aptuveni 150 gadus sens tēls, kas Nīderlandē tradicionāli pavada Ziemassvētku vecīti - Svēto Nikolasu - ciemos pie bērniem un pieaugušajiem, Ziemassvētkus sagaidot.

Saskaņā ar tradīciju Svētais Nikolass un viņa palīgi ierodas Nīderlandē ar laivu no Spānijas trešajā novembra sestdienā un sāk izdalīt dāvanas.

Nīderlandē cilvēki dāvanām tradicionāli apmainās 5.decembrī, ko var uzskatīt par svētku kulmināciju.

Melnā Pīta kritiķi uzskata, ka šis tēls rada negatīvas rasistiskas asociācijas ar laiku, kad Holande paverdzināja melnādainos cilvēkus savās kolonijās.

Debates par to, vai Melnais Pīts ir rasists, Nīderlandē notiek ik gadu, tomēr šogad tās sasniegušas jaunu pakāpi. Šim jautājumam pievērsies pat ANO Komisariāts bēgļu jautājumos (UNHCR), kura pārstāve Verēna Šeparda intervijā nacionālā televīzijā pauda neizpratni par to, kādēļ nīderlandiešiem nepieciešami divi Santaklausi.

Šepardas izteikumi Nīderlandē tika izzoboti, un laikraksta «De Telegraaf» veiktā sabiedriskās domas aptauja atklāja, ka aptuveni 66% no 10 000 aptaujāto uzskata, ka Svētā Nikolasa svētki bez Melnā Pīta nav iespējami.

96% pauda pārliecību, ka šādām debatēm nemaz nevajadzētu notikt.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu