Iekrātās monētas uz banku nes pat trīslitru burkā (70)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Tuvojoties eiro ieviešanai, iedzīvotāji aktīvāk cenšas iekrāto skaidro naudu iemaksāt bankas kontā - uz banku monētas tiek nestas gan krājkasītēs, gan maisiņos un somās, un pat trīslitru burkā, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja bankas «Citadele» korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Šogad trīs ceturkšņu laikā «Citadeles» «Maxi» krājkontā kopumā skaidra nauda ir iemaksāta par 42% vairāk nekā pērn šajā laikā, biznesa portālu «Nozare.lv» informēja bankas «Citadele» korporatīvo komunikāciju daļas vadītāja Ieva Prauliņa.

Viņa skaidroja, ka iedzīvotāji izmanto iespēju bez komisijas maksas iemaksāt bankas «Citadele» «Maxi» krājkontā monētas, un santīmi tiek nesti biežāk nekā latu monētas. Cilvēki uz banku nes gan krājkasītes un uz vietas filiālē kopā ar bankas klientu apkalpošanas speciālistu atver tās un monētas iemaksā kontā, gan arī nes monētas maisiņos, somās. Ir bijis gadījums, kad sakrātās monētas nestas arī trīslitru burkā.

Monētās iemaksātā naudas summa vidēji vienam cilvēkam salīdzinoši nav pārāk liela, un monētas lielākoties skaita ar naudas skaitāmajām mašīnām, tāpēc tās tiek saskaitītas ātri, tādējādi rindas šī iemesla dēļ neveidojas, skaidroja bankas pārstāve.

Bankas «Citadele» novērojumi liecina, ka līdz ar eiro ieviešanas tuvošanos aug pieprasījums pēc noguldījumiem ar iespēju jebkurā brīdī piekļūt noguldītajai naudai.

Pašlaik iedzīvotāji aktīvāk savās krājkasītēs uzkrātās monētas nes uz banku iemaksāt «Maxi» krājkontā, jo «Citadelē» monētu iemaksa «Maxi» krājkontā līdz novembra vidum ir bez maksas. «Citadeles» «Maxi» krājkonta īpašnieki var brīvi piekļūt uzkrātajiem līdzekļiem jebkurā laikā, jo tam ir piesaistīta arī maksājumu karte. Tas nozīmē, ka uzkrājums pelna procentus un tajā pašā laikā ir pieejams pirkumu veikšanai.

Visbiežāk krājkontā pieejamie līdzekļi tiek tērēti lielākiem pirkumiem, jo pēdējo divu gadu laikā ir samazinājies pirkumu skaits, kas tiek veikti no krājkonta, taču ir pieaugusi pirkuma summa. Tas nozīmē, ka iedzīvotāji pērk retāk, bet vērtīgākas lietas, skaidro bankā.

«Citadeles» apkopotā informācija rāda, ka «Maxi» krājkontu visbiežāk uzkrājumu veidošanai izvēlas sievietes, kā arī seniori vecumā virs 61 gada.

Jau ziņots, ka Latvijā turpina samazināties apgrozībā esošais skaidras naudas apjoms. Septembrī tas noslīdēja zem viena miljarda latu robežas un bija 970,95 miljoni latu, liecina Latvijas Bankas informācija.

Latvija pievienosies eirozonai no 2014.gada janvāra. Komercbankas un amatpersonas uzsver, ka vienkāršāk notiks bezskaidras naudas maiņa - visa latu kontos uzkrātā nauda eiro ieviešanas dienā automātiski un bez maksas tiks konvertēta eiro.

Komentāri (70)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu