Lūkass pastāsta, kas ārvalstu uzņēmējus Latvijā dara bažīgus (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānuzņēmums

«Latvijas vēlme pievienoties eirozonai, ir traucējošs fakts britu eiroskeptiķiem,» tā saka izdevuma «The Economist» žurnālists Edvards Lūkass. Būdams Latvijas ekonomikas un politikas labs pazinējs, Lūkass secina, ka šobrīd Latvija ir interesanta vieta biznesam no malas, taču ir virkne lietu, kas ārvalstu uzņēmējus joprojām dara bažīgus. Viena no tām - darba roku trūkums, vēstī Latvijas Televīzijas raidījums «Panorāma».

«Londonā, kas ir Eiropas finanšu galvaspilsēta, koncentrējas ne tikai britu, bet visas pasaules uzņēmēji, kas meklē iespējas ieguldīt naudu ar pēc iespējas lielāku atdevi un pēc iespējas mazāku risku. Latvija piedāvā abas šīs iespējas - gan ar ceļu uz eiro, gan ar izaugsmes stāstu, ar augošu peļņu un citu investoru interesi. Latvija tagad patiešām ir ļoti pievilcīga vieta,» sacīja Lūkass.

Vaicāts, kas ir tas, kas ekonomistus un uzņēmējus saistībā ar Latviju dara piesardzīgus, Lūkass sacīja: «Ja ir vēl kas tāds, kas attur investorus, tad tās ir bažas par ļoti strauju izaugsmi un ļoti strauju kritumu, kādu mēs Latvijā pieredzējām nesen. Latvijai tagad ir jāpierāda, ka tā var noturēt stabilitāti. Satrauc arī darba roku trūkums, jo daudzi devušies strādāt uz ārzemēm. Ja Latvijai ir laba gaisa un jūras satiksme, tad dzelzceļa un ceļu savienojums ar Rietumeiropu nav tik labs un, protams, vienmēr ir nedaudz bažas par Krieviju, jo mēs redzam, ka Krievijai notiek tirdzniecības karš ar Lietuvu un nav teikts, ka nākamais nebūs ar Igauniju un Latviju.»

«Iekšzemes kopprodukts nav pati svarīgākā lieta, tādēļ, ka Latvijas stāsts nav par divu miljonu, bet gan par 300 miljonu cilvēku lielu tirgus sasniegšanu. Ja jums ir kafijas veikaliņš Rīgā, jūs, protams, to tirgojat tūristiem. Bet, ja Rīgā izveidojat kādas lielas starptautiskas kompānijas pakalpojumu centru, tad jūs strādājat ar pircējiem un klientiem visā pasaulē. Līdz ar to fakts, ka Latvija iedzīvotāju un platības ziņā ir salīdzinoši maza valsts, nav būtisks,» sacīja analītiķis.

«Būdams britu eirooptimists, esmu ļoti priecīgs, ka Latvija pievienojas eirozonai un parāda, ka tā nav katastrofa. Šis ir ļoti traucējošs fakts britu eiroskeptiķiem un tad, kad es viņiem skaidroju, kādēļ Latvija šo ceļu ir izvēlējusies, uzsveru, ka tas parāda, cik ļoti nozīmīgs ir Eiropas vienotais tirgus un kopējā valūta, un ka labāk būt eirozonā iekšā, nevis āra no tās,» viņš norādīja.

Vairāk skaties «Panorāmas» sižetā!

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu