KP atļauj AB «Linas Agro Group» iegādāties vistas gaļas ražotnes (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

11.oktobrī Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu atļaut lauksaimniecības uzņēmumu holdingkompānijai AS «Linas Agro Group» iegādāties AS «Putnu fabrika Ķekava», SIA «Lielzeltiņi», SIA «Cerova» un SIA «Broileks».

Kā teikts KP paziņojuma medijiem, atļauja dota, jo apvienošanas rezultātā uzņēmumi varēs stiprināt konkurētspēju Baltijas un Skandināvijas tirgū, tomēr neiegūs tādu tirgus varu, kas ļautu ietekmēt cenas Latvijā.

AB «Linas Agro Group» ietilpst 28 Lietuvas, Latvijas, Igaunijas un Dānijas uzņēmumi, kas darbojas tādos tirgos kā lauksaimniecība, lauksaimniecības produktu tirdzniecība un izejvielu piegāde, kā arī loģistikas pakalpojumi, tomēr neviens no tiem nenodarbojas ar vistu audzēšanu vai gaļas pārstrādi, informē KP.

AS «Putnu fabrika Ķekava» un SIA «Lielzeltiņi» ir vistas gaļas pilna cikla ražotāji. SIA «Lielzeltiņi» nodarbojas arī ar kombinētās lopbarības ražošanu, lielāko daļu saražotās produkcijas patērējot sava uzņēmuma vajadzībām. Savukārt SIA «Cerova» un SIA «Broileks» ir SIA «Lielzeltiņi» saistītie uzņēmumi, kas nodarbojas ar olu inkubāciju un vistu audzēšanu.

Lēmumā KP norāda, ka Latvijas tirgū pastāv spēcīga konkurence – darbojas aptuveni 20 vistas gaļas un vistas gaļas produktu piegādātāji, kas piedāvā Latvijā, Igaunijā, Lietuvā, Polijā, Dānijā un Zviedrijā ražotu produkciju.

Tā kā apvienošanās dalībnieku lielākie konkurenti darbojas lielās Baltijas un Skandināvijas uzņēmumu grupās, Latvijas uzņēmumu apvienošanās varētu pozitīvi ietekmēt konkurenci, radot konkurētspējīgāku uzņēmumu.

Izvērtējot apvienošanās ietekmi uz graudu vairumtirdzniecības tirgu, kurā darbojas SIA «Linas Agro Group», bet SIA «Lielzeltiņi» graudus iepērk kombinētās lopbarības ražošanai, KP nekonstatēja draudus konkurencei. Gaudu cenas vairumtirdzniecībā veidojas preču biržās globālā pieprasījuma-piedāvājuma ietekmē, un nevienam no apvienošanās dalībniekiem nav tādas tirgus varas, kas ļautu palielināt cenas, informē KP.

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu