Ar Britnijas Spīrsas dziesmām atbaida pirātus un spīdzina ieslodzītos (36)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Lielbritānijas karaflotes jūrnieki izmanto amerikāņu popmūziķes Britnijas Spīrsas dziesmas, lai Āfrikas austrumu piekrastē atbaidītu Somālijas pirātus, vēsta laikraksts «The Mirror». Jaudīgās skaņas iekārtas, kas pavērstas pirātu virzienā, atskaņo tādus Spīrsas hitus kā «Baby One More Time» un «Oops! I Did It Again», vēsta izdevums.

Tā izrādījusies ļoti efektīva metode, lai atbaidītu pirātus, kas kuteros siro Austrumāfrikas piekrastes ūdeņos, pastāstīja 34 gadus vecā tirdzniecības flotes amatpersona Reičela Ouensa. Praksē pierādījies, ka naids pret Rietumu mūziku pirātiem liek mukt prom no piekrastes rajoniem.

Kā pastāstīja Ouensa, līdzeklis izrādījies tik efektīvs, ka pavadošajiem kuģiem reti kad nākas likt lietā ieročus. «Tiklīdz pirāti izdzird Britniju, viņi pazūd tik ātri, cik vien iespējams,» sacīja Ouensa.

Jūras pārvadājumu drošības apvienības pārstāvis Stīvens Džonss izdevumam atgādināja, ka ASV policija un armija jau agrāk izmantojušas mūziku nemieru apspiešanā. Viņš jokodamies piebilda - ja tiktu izmantotas Džastina Bībera dziesmas, tas būtu Ženēvas konvencijas pārkāpums.

Jau pirms pieciem gadiem Gvantanamo cietuma bijušie ieslodzītie liecināja, ka viņi spīdzināti ar rokmūziku un šis spīdzināšanas veids bijis pats briesmīgākais. Amerikāņi mūziku spīdzināšanā izmanto vismaz 20 gadus, uzskata britu cilvēktiesību aktīvisti.

Lai piespiestu padoties Panamas diktatoru Manuelu Norjegu, amerikāņi izmantojuši grupas «Guns N' Roses» un rokenrola karaļa Elvisa Preslija liriskās balādes, kas atskaņotas pilnā skaļumā. Kopš tā laika ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde mūziku iekļāvusi psiholoģisko cīņu ieroču arsenālā.

Daži ieslodzītie uzskata, ka spīdzināšana ar mūziku bijusi vēl briesmīgāka nekā tradicionālās fiziskās spīdzināšanas metodes, arī briesmīgāka par slīcināšanas imitāciju.

Jāatgādina, ka Britnijas Spīrsas dziesmas arī ietilpst šajā «spīdzināšanas repertuārā». Informācija par šādu spīdzināšanu sabiedrībā izraisīja vētrainu reakciju. Vairāki mūzikas industrijas pārstāvji pauduši protestus pret to, ka viņu dziesmas tiek izmantotas kā cietsirdīga psiholoģiskā spiediena instrumenti.

Komentāri (36)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu