Privātajiem bērnudārziem septembrī izmaksās aptuveni 200 000 latu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Kā informēja IZM, finansējumu jau saņēmuši bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēji jeb aukles, un līdzekļus šonedēļ sākuši pārskaitīt arī izglītības pakalpojuma sniedzējiem jeb privātajiem bērnudārziem. Plānots, ka valsts atbalsts palielinās bērnu skaitu, kuriem nodrošināta pirmsskolas izglītība, vienlaikus bērnu vecākiem sniedzot iespēju atgriezties darba tirgū.

Par septembri IZM saņēmusi 120 pieteikumus no privātajām izglītības iestādēm, kuras īsteno pirmsskolas izglītības programmas. Valsts atbalsta saņemšanai pieteikts 4461 bērns, kurš uzņemts pašvaldības rindā, taču mācās privātajā bērnudārzā. Par septembri tiks izmaksāti aptuveni 200 000 latu.

Ministrija norāda, ka visaktīvāk auklīšu un pirmsskolas izglītības pakalpojumu pašlaik izmanto Rīgā un Pierīgas novados, kā arī lielajās pilsētās - Jelgavā, Liepājā, Jūrmalā.

Jau vēstīts, ka par septembri ministrija saņēma kopumā 86 pieteikumus no auklītēm - gan fiziskām, gan juridiskām personām - valsts atbalsta saņemšanai par bērnu pieskatīšanu. Pozitīvs lēmums par atbalsta izmaksu pieņemts 66 gadījumos. Auklītēm pārskaitīts valsts atbalsta finansējums vairāk nekā 10 000 latu apmērā par kopumā 213 bērnu pieskatīšanu.

Ministrijā skaidro, ka iemesls atbalsta piešķiršanas atteikumam galvenokārt bijis tas, ka bērns nav uzņemts pašvaldības rindā, kuras sarakstus pašvaldības norādītajos termiņos iesniegušas IZM. Atsevišķos atteikuma gadījumos nebija pārbaudīta pieteicēja atbilstība noteiktajām prasībām un aukle vēl nebija reģistrēta Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD). Retākos atteikuma gadījumos bērns vēl nebija sasniedzis noteikto pusotra gada vecumu, kā to paredz Ministru kabineta noteikumi.

Kā ziņots, ka šā gada 1.septembrī stājās spēkā Ministru kabineta noteikumi par prasībām bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējiem un pakalpojuma sniedzēju reģistrēšanas kārtību. Vienlaikus spēkā stājās noteikumi, kas paredz valsts atbalsta piešķiršanu bērniem no pusotra gada vecuma līdz obligātās sagatavošanas pamatizglītības ieguvei uzsākšanai, kuri uzņemti pašvaldības rindā, taču izglītības pakalpojumu saņem pie privātā pakalpojumu sniedzēja.

Kopš septembra sākuma fiziskās un juridiskās personas var reģistrēties IKVD, lai iegūtu tiesības sniegt bērnu uzraudzības pakalpojumus. Kvalitātes dienesta mājaslapā ir pieejams publiskotais bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēju reģistrs.

Apgūstot 40 stundu apmācību, ikviens, kas nav izdarījis Bērnu tiesību aizsardzības likumā noteiktus pārkāpumus vai noziedzīgus nodarījumus, var kļūt par aukli un pieskatīt bērnus, saņemot 100 latu atlīdzību no valsts. Līdz šā gada beigām gan ir noteikts pārejas periods, kad bērnu uzraudzības pakalpojumu var sniegt arī persona, kura neatbilst izglītībai noteiktajām prasībām.

Ja bērnu uzraudzības pakalpojumu plānots sniegt arī 2014.gadā, personai līdz šā gada beigām ir šī izglītības programma jāapgūst un līdz nākamā gada 1.februārim par to jāinformē Kvalitātes dienests, pretējā gadījumā persona tiks izslēgta no bērnu uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistra.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu