«Gaismas pilij» mēbeles iegādāsies par 3,5 miljoniem latu (20)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) aprīkošana ar mēbelēm, informācijas zīmēm un interjera elementiem izmaksās 3,5 miljonus latu, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, liecina Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā publicētā informācija.

Kultūras ministrijas izsludinātajā iepirkuma konkursā piedalījušies trīs pretendenti, no kuriem par izdevīgāko atzīts personu apvienības - SIA «Coppa LTD», SIA «Kate», SIA «Daiļrade koks», SIA «Pinus E» - piedāvājums. Šo uzņēmēju piedāvātā līgumcena ir gandrīz par vienu miljonu latu zemāka nekā prognozētā līgumcena - 4,44 miljoni latu.

Par iepirkuma otro daļu - par virtuves iekārtu iegādi - lēmums tiks pieņemts vēlāk. Tiek plānots, ka virtuves iekārtu uzstādīšana izmaksās aptuveni 210 000 latu.

LETA jau ziņoja, ka LNB būvniecības kopējās izmaksas būs 187 miljoni latu, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli. Ēku būvē pilnsabiedrība «Nacionālā būvkompāniju apvienība».

Izmaksās iekļauta gan ēkas celtniecība, gan infrastruktūra un mēbeles, gan arī aprīkojums, pārcelšanās izdevumi un citas lietas, kas saistītas ar to, lai bibliotēkas ēku varētu nodot lietošanai.

Paredzēts, ka uz jauno ēku bibliotēka no visām savām esošajām ēkām sāks pārcelties 2014.gada sākumā. Plānots, ka pārcelšanās ilgs līdz 2014.gada augustam, taču nevienu brīdi šajā pārcelšanās posmā netiks pārtraukta bibliotēkas pakalpojumu sniegšana.

Pirmos apmeklētājus LNB jaunā ēka varētu uzņemt jau 2014.gada janvārī, kad tiks rīkota akcija, kuras laikā cilvēki būs aicināti iesaistīties, lai no bibliotēkas ēkas Krišjāņa Barona ielā no rokas rokā nodotu grāmatas. Šādu cilvēku ķēdi un grāmatas padošanu iecerēts izveidot līdz pašai «Gaismas pilij». Tāpat LNB iesaistīsies Rīgas-Eiropas kultūras galvaspilsētas aktivitātēs, piedāvājot izstādi, kas arī būs skatāma jau bibliotēkas jaunajā ēkā.

Jaunā LNB ir viens no nozīmīgākajiem 21.gadismta projektiem Latvijā, kas bibliotēkai dod iespēju kļūt par modernu pasaules līmeņa informācijas un kultūras centru.

«Gaismas pils» radīšana būs ilgusi aptuveni 22 gadus - projekts tika aizsākts jau 1989.gadā. Projekta «Gaismas pils» mājaslapā pirmais ieraksts ir datēts 2005.gada 3.janvārī, kad Kultūras ministrija iesniedza valdībā grozījumus likumā par nekustamo īpašumu atsavināšanu valsts vai sabiedriskajām vajadzībām.

Vēl deviņdesmitajos gados vērienīgās ēkas būvniecības izmaksas tika lēstas vairāk nekā 200 miljonu latu apmērā. Tomēr tik liela summa tolaik šķita šokējoša, tādēļ aprēķinus it kā pārskatīja un 2000.gadā tie samazinājās vairāk nekā uz pusi - līdz 87 miljoniem latu. Pēcāk gan publiski minētie skaitļi atkal pamazām auga, sasniedzot 100 miljonus.

Saskaņā ar 2008.gada 15.maijā noslēgto būvdarbu līgumu, ko valsts aģentūra «Jaunie «Trīs brāļi»» parakstīja ar «Nacionālo būvkompāniju apvienību», LNB izmaksas bija paredzētas 135,2 miljonu latu apmērā, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Komentāri (20)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu