Maksas iekasēšana no ārvalstu autovadītājiem Vācijā būtu likumīga (31)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: malavoda, CC BY-NC-ND 2.0

Vācijā izskanējusī iecere, kas paredz iekasēt samaksu no ārvalstu autovadītājiem, nebūtu pretrunā ar Eiropas Savienības (ES) tiesību normām, paziņojis ES transporta komisārs Sīms Kallass.

Kā žurnālam «Der Spiegel» pavēstīja komisārs, ja Vācija nolemtu īstenot šo ieceri, būtu jārada ļoti specifisks likums, taču, ja tas tiktu izdarīts, tas būtu iespējams.

Iepriekš daudzi Vācijas politiķi nāca klajā ar paziņojumiem, ka šī iecere būtu pretrunā ar ES normām, taču, tā kā izrādījies, ka viņiem nav taisnība, diskusijas par maksas iekasēšanu no ārvalstu autovadītājiem varētu pavērsties citā rakursā, raksta «Spiegel».

LETA jau vēstīja, ka samaksas iekasēšana no ārzemniekiem par ceļu izmantošanu bija viens no kancleres Angelas Merkeles vadīto kristīgo demokrātu Bavārijas meitaspartijas - Kristīgi sociālās savienības (CSU) - priekšvēlēšanu solījumiem. CSU līderis Horsts Zēhofers ārzemnieku ceļu nodevas ieviešanu priekšvēlēšanu kampaņas gaitā bija izvirzījis kā priekšnosacījumu aliansei ar Merkeles Kristīgi demokrātisko savienību (CDU).

Partijas varētu raudzīties «vinjetes» modeļa virzienā, kāds jau eksistē Šveicē, kur, cilvēkiem iebraucot valstī, ir jānopērk ceļu izmantošanas karte, iepriekš skaidroja tīmekļa izdevums «Focus Online».

Automašīnu īpašniekiem Vācijā varētu tikt samazināts nodoklis, bet pēcāk visiem varētu nākties maksāt nodevu, lai varētu sākt iekasēt maksu no ārvalstniekiem, kas līdz šim par Vācijas ceļu izmantošanu nav maksājuši. Savukārt pašiem vāciešiem galu galā būtu jāšķiras no tikpat lielas naudas summas kā iepriekš, pirms ceļu nodokļa samazināšanas.

«Maksas iekasēšana no ārzemniekiem nāks par labu Vācijai un nāks par labu infrastruktūrai,» iepriekš izteicies CSU izpildsekretārs Aleksanders Dobrints.

Tomēr reformas īstenošana varētu prasīt ilgāku laiku, un tās sekmes būtu atkarīgas no sociāldemokrātiem, kas, domājams, izveidos «lielo koalīciju» ar CDU un CSU. Otrdien sākās partiju sarunas par satiksmes jautājumiem, un šo sarunu centrā ir priekšlikums par maksas iekasēšanu no ārvalstu autovadītājiem.

Komentāri (31)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu