Koncertu Rīgā sniegs akustiskās ģitārspēles virtuozs Tomijs Emanuels (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Nākošgad, 14.aprīlī ar vienīgo koncertu Baltijā Rīgas Kongresu namā plkst. 19.00 uzstāsies visu laiku izcilākais akustiskās ģitārspēles virtuozs Tomijs Emanuels.

«Vislabākais ģitārists, ko jebkad esmu dzirdējis», tā par Tomiju Emanuelu saka Ēriks Kleptons.

«...Ritms, ritms, ritms... jā, gribas lēkt kājās, gribas kustību, deja nebūtu pareizais vārds – tā tomēr prasa noteiktus rāmjus, bet šeit der tikai improvizācijas. Mūzika ņirb, viļņo, ietriecas skatītāju zālē un seko emociju atsitiens atpakaļ – skatuves virzienā, atkal viens vilnis un vēl. Sajūta kā ienirstot caurspīdīgā ūdenī, milzīgā ātrumā apkārt sagriežas krāsu, skaņu virpulis, nepārtraukta kustība, skaņu viļņi veļas pāri, gremdējot, ceļot.

Pirksti ņirb pār stīgām neticamā ātrumā. Brīžam kustība pierimst, lai mirkli vēlāk, kad liekas, jau tūlīt, tūlīt tā aprausies, sekotu jauns kāpinājums. Asprātīgi ietverot pazīstamu kompozīciju variācijas, kombinējot, veidojot pārejas un asociācijas....», tā par Tomija Emanuela 1.koncertu Latvijā Kongresu namā savā recenzijā rakstīja Ingrīda Ivane (17.05.2007. «easyget.lv»)

Skatītājiem būs iespēja redzēt un dzirdēt koncertā leģendāro pirkstiņspēles (fingerstyle) tehnikas pārstāvi. Tomija Emanuela līdz pilnībai izkoptā spēles tehnika, virtuozitāte, dvēseliskums, kā arī lieliskais skatuves šovs pilnībā pārņem klausītāju savā varā.Tomijs Emanuels sāka spēlēt 4 gadu vecumā, kad viņu paņemt ģitāru rokā iedrošināja kāds cits ģitārspēles virtuozs, nelaiķis Čets Atkinss. Savu profesionālo karjeru viņš uzsāka 6 gados. Šo gadu laikā ar savu talantu Emanuels ir iekarojis ne tikai dzimto Austrāliju, bet arī miljoniem pielūdzēju visos kontinentos.

Pats Tomijs savu spēles manieri sauc vienkārši – par pirkstiņstilu. Tas nozīmē, ka ģitārists spēlē uz instrumenta vienlaicīgi gan pavadījumu, gan melodiju (līdzīgi kā pianists spēlē klavieres). Ģitārists vienlaikus ir arī lielisks bundzinieks un mēdz uzdziedāt, un reizumis ar fantastisku veiklību pārslēdzas no ģitāras uz bungām, nezaudējot dziesmas ritmu un plūdumu.

Savas karjeras laikā Tomijs Emanuels ir muzicējis kopā ar tādiem izciliem mūziķiem kā Čets Atkins, Ēriks Kleptons, Sers Džordžs Martins, Henks Mārvins, Džo Velšs, Stīvijs Vonders, Noukijs Edvards no The Ventures, Less Pols, Kīts Urbans, un arī ar Leksingtonas, Dortmundas un Rietumaustrālijas simfoniskajiem orķestriem. Kā arī spēlējis Sidnejas 2000.gada Olimpisko spēļu noslēguma ceremonijā.

Kopš 1984. gada Tomijs Emanuels daudzkārt ir saņēmis dažādas mūzikas balvas un labākā ģitāristu titulus gan dzimtajā Austrālijā, gan ārvalstīs, 2 Grammy nominācijas; izdevis 21 mūzikas albumu, no kuriem jaunākais ir Live and Solo in Pensacola, Florida (2013).

  • Biļetes būs nopērkamas «Biļešu servisa» tīklā no 7.novembra.
Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu