Berlīnē demonstrēs Džordža Klūnija filmu par nacistu mākslas darbu zādzībām (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Scanpix/Reuters

«Oskarotais» Džordžs Klūnijs februārī Berlīnes kinofestivālā prezentēs trilleri «The Monuments Men» par nacistu pastrādātajām mākslas darbu laupīšanām, kas sakrīt ar 1500 nozagto gleznu atrašanu Minhenes dzīvoklī.

Klūnijs piedalīsies 64.ikgadējā Berlīnes kinofestivālā, kas norisināsies no 6. līdz 16.februārim. Viņš pārstāvēs paša režisēto filmu, kas balstīta uz patiesiem notikumiem. «The Monuments Men» stāstīts par amerikāņu mākslas ekspertiem, kam dots uzdevums paglābt vairākus mākslas darbus no nacistiem un atdot tos patiesajiem īpašniekiem.

Paziņojums sakrīt ar ziņām, ka policija atradusi gandrīz 1500 gleznas, pārmeklējot 1956.gadā mirušā mākslas darbu kolekcionāra Hildebranda Gurlita dēla dzīvokli Minhenē, jo Kornēliuss Gurlits tika turēts aizdomās par nodokļu nemaksāšanu. Mākslas darbi, kuri bija paslēpti starp dažādiem krāmiem un vecām mantām, šodien vērti aptuveni miljardu eiro (aptuveni 700 miljonus latu). To vidū ir Pikaso, Matisa un Šagāla darbi.

«Pēc Otrā pasaules kara vairāk nekā pieci miljoni kultūras priekšmetu, ko bija nolaupījuši nacisti, tika atgriezti to izcelsmes valstīs,» paziņoja festivāla direktors Dīters Kosliks. «Kā parādīja nesenais atklājums Minhenē, tā laika mākslas darbu laupīšana joprojām ir aktuāla. «The Monuments Men» beidzot šim mazzināmajam tematam pievērš globālas auditorijas uzmanību.»

Filmā attēlotajā grupā ietilpa septiņi ar mākslu saistīti cilvēki - muzeju direktori, kuratori un mākslas vēsturnieki. Sabiedroto spēki viņiem deva uzdevumu sadzīt pēdas pazudušajiem mākslas darbiem un atdot tos īstenajiem īpašniekiem. Klūnijs ir filmas režisors, kurš arī piedalījās scenārija rakstīšanā. Kinolentē bez Klūnija spēlē arī Mets Deimons, Bils Marijs, Keita Blanšeta un Džons Gudmens. Filma uzņemta Vācijā.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu