Tonnu smagā kosmiskā ierīce šodien vai rīt sasniegs Zemi; Itālija brīdina iedzīvotājus (60)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ars Electronica, CC BY-NC-ND 2.0

Itālijas valdība svētdien brīdināja iedzīvotājus, ka svētdienas vakarā vai agrā pirmdienas rītā tās teritorijā var nokrist atlūzas no novecojuša pētījumu satelīta.

Saskaņā ar Itālijas Civilās aizsardzības aģentūras izplatīto brīdinājumu, nevar izslēgt iespēju, ka Itālijas teritorijā varētu nogāzties kāds vai vairāki satelīta fragmenti. Vislielākā atlūzu krišanas iespēja ir svētdien laika posmā no plkst.18.44-19.24 pēc Griničas laika (plkst.20.44-21.24 pēc Latvijas laika) un pirmdien laika posmā no plkst.6.48-7.28 pēc Griničas laika (plkst.8.48-9.28 pēc Latvijas laika).

Svētdienas vakarā vislielākais risks pastāv Itālijas ziemeļrietumu daļā un Sardīnijas salā, bet pirmdienas rītā - Itālijas dienvidu daļā un Sicīlijas salā.

Aptuveni tonnu smagā Gravitācijas lauka un okeānu cirkulācijas pētījumu zonde (GOCE) tika palaista kosmosā 2009.gadā un fiksēja katrā minūtē notikušās variācijas ar gravitācijas iespaidu uz planētu.

Kosmiskās zondes savāktie dati ļāva zinātniekiem uzlabot izpratni par okeānu kustībām.

GOCE sākotnēji strādāja 260 kilometru augstumā, bet pēc tam tā orbīta tika samazināta līdz 224 kilometriem, kas bija jebkad zemākā zinātniskā satelīta orbīta.

350 miljonus eiro vērtā misija bija paredzēta uz 20 mēnešiem, taču GOCE nokalpoja divreiz vairāk par sākotnēji ieplānoto termiņu.

21.oktobrī satelītam beidzās degviela un tagad GOCE kļuvis par upuri pats savam izpētes objektam - Zemes pievilkšanas spēkam. Kosmiskais lidaparāts sāks sairt, kad tas ieies mezosfērā - aptuveni 80 kilometru augstumā

Datorsimulācijas liecina, ka sairšanu atmosfērā varētu pārdzīvot aptuveni 200 kilogramus liels fragments, kas sadalītos mazākās atlūzās, kas ietrieksies Zemē.

Nav iespējams precīzi prognozēt, kur atlūzas varētu trāpīt. Eksperti norāda, ka statistiski risks cilvēkiem ir minimāls.

Kā pirms satelīta nogādāšanas kosmosā izteicās zinātnieki, tas īpaši izcēlās ar savu ārējo izskatu. Lielākā daļa pavadoņu ir neglītas kastes, bet GOCE zinātnieki dēvēja par visskaistāko jebkad uzbūvēto satelītu.

Komentāri (60)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu