Gaidāms Stravinska «Stāsts par zaldātu» «Sinfonietta Rīga» izpildījumā (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicātes foto

23. novembra vakarā Spīķeru koncertzālē būs skatāma Igora Stravinska teatrālā uzveduma «Stāsts par zaldātu» mūslaiku versija «Sinfonietta Rīga» solistu, diriģenta Normunda Šnē un aktiera Edgara Samīša priekšnesumā. Izrādes režisors Kārlis Krūmiņs aicinājis dramaturgu Ivo Briedi sagatavot jaunu lugas libretu – stāstu par 21. gadsimta karavīru. 

Krievu mūzikas ģēnija Igora Stravinska 1918. gadā sacerētais darbs balstīts krievu tautas pasakā par zaldātu, kurš, bagātības vilināts, pārdod velnam savu vijoli. Stravinskis pasaku ieaudis kompozīcijā septiņiem instrumentiem. «Sinfonietta Rīga» mākslinieciskais vadītājs Normunds Šnē: «Stravinskis »Stāstā par zaldātu» neapšaubāmi sasniedz apogeju savās elegantajās, drosmīgajās un virtuozajās rotaļās ar ritmu, tā struktūrām un laika organizāciju kā teju vai galveno mūzikas izteiksmes līdzekli.. Komponista krāsainā partitūra mazam ansamblim neapšaubāmi sekmējusi «Stāsta par zaldātu» kā dramatiska darba izdzīvošanu līdz pat mūsu dienām. Uzdrošinos apgalvot, ka tieši mūzika padarīja šo stāstu par aizvien slavenu un hrestomātisku ikonu.»

Saglabājot oriģinālo skaņurakstu, kamerizrāde «Stravinskis. Stāsts par zaldātu» radīta sadarbībā ar režisoru Kārli Krūmiņu un dramaturgu Ivo Briedi. No jauna radītais librets aicina skatītāju apcerēt kara un miera tēmu mūsdienās, palūkoties uz politiskajām spēlēm un vēstures mācībstundām.

Šodienas karavīra stāstu izdzīvos «Sinfonietta Rīga» solisti Līva Plociņa (vijole), Guntis Kuzma (klarnete), Jānis Semjonovs (fagots), Jānis Stafeckis (kontrabass), Jānis Porietis (trompete), Artūrs Bērziņš (trombons) un Mikus Bāliņš (sitaminstrumenti), kā arī diriģents Normunds Šnē un Jaunā Rīgas teātra aktieris Edgars Samītis.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu